Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd, vas poziva u četvrtak 3. juna od 17 časova na javno kustosko vođenje kroz izložbu Miomir Grujić Fleka (1954-2003): Javni ilegalac. Kroz izložbu vodi: Darka Radosavljević Vasiljević, kustoskinja izložbe. Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd poštuje sve propisane epidemiološke mere, i dozvoljeni broj prisutnih posetilaca u isto vreme u galeriji je 30 osoba. Molimo Vas da unapred najavite svoje prisustvo putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Projekat „Javni ilegalac“ posvećen je kompleksnom multimedijalnom stvaralaštvu Miomira Grujića Fleke, kultne ličnosti beogradske umetničke scene 80-ih i 90-ih godina prošlog veka a čine ga tri nezavisne celine.

U Salonu MSUB održava se multimedijalna retrospektivna izložba, u Remont galeriji su bili predstavljeni do sada neizlagani radovi – aktovi, a u izdanju Remont NUA (Nezavisna umetnička asocijacija) je objavljavljena i monografija.

Miomir Grujić Fleka je fenomen koji je obeležio urbanu kulturu osamdesetih i devedesetih u Srbiji i pomerio mnoge granice percepcije umetničkog stvaralaštva. Pokrenuo je više inicajtiva koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najzanačjnije: klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona. U časopise i novine sa kojima je sarađivao, ili ih uređivao, unosio je provokativne, angažovane tekstualne i grafičke sadržaje.

Kao vizuelni umetnik delovao je od sredine do kraja osamdesetih unevši na tadašnju recentnu umetničku scenu drugačiji senzibilitet i odnos prema umetničkom stvaralaštvu. Krajem osamdesetih, usled oštećenja vida, započinje novu performativnu i društveno angažovanu fazu, prvenstveno realizovanu kroz autentični audio format Radija Šišmiš i pokreta Urbazona.

Kao kompleksan poduhvat predstavljanja značaja Miomira Grujića Fleke, ova izložba je fokusirana na njegov kratak opus vizuelnog umetnika, koji je manje poznat javnosti, ali svakako uključuje druge interdisciplinarne segmente, izuzetno važne za percepciju njegovog stvaralaštva.

Izložba je koncepcijski podeljena u tri zone. Prva pod nazivom IDENTITET versus AUTORITET, inspirisana je izjavom, naslovom jednog od intervjua i predstavlja kultne tekstove ovog autora.

Druga je INSTINKT ZONA, inspirisana ultimativnim - kultnim Flekinim tekstom „Instikt-ultrazona“ i bavi se Flekinim vizuelnim/ slikarskim radovima osamdesetih godina. Treća, ZOMBI ZONA u formi dokumentacije ali i audio – video radova, ukazuje na neuništivost duha, društveni angažman i kreativnu snagu Grujića.

Miomir Grujić Fleka (Šabac, 1954 – Beograd, 2003) studirao je pravo i slikarstvo u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 1985, gde je i magistrirao 1987. godine. Od sredine sedamdesetih aktivan je na kulturnoj i društvenoj sceni kao inicijator i organizator različitih programa, novinar i multimedijalni umetnik. Kao dvadesetogodišnjak, u rodnom gradu Šapcu sarađuje sa različitim organizacijama i štampanim medijima (Kolokvijum, 25. maj i drugi) a krajem sedamdesetih inicira otvaranje Zavičajnog kluba studenata. Klub je kolokvijano nazivan „Rupa“, a i danas radi pod tim nazivom. Na početku studija u Beogradu započinje saradnju sa Omladinskim novinama i drugim štampanim medijima gde kao saradnik i urednik objavljuje literarne radove, ilustracije, tekstove, eseje, prevode iz oblasti popularne kulture, proširenih medija i teorije umetnosti.

Upisavši Fakultet likovne umetnosti (FLU), vrlo brzo postaje glavni i odgovorni urednik časopisa 4F, Univerziteta umetnosti u Beogradu (1982-1984), a zatim i programski urednik kluba Akademija pri FLU (1984-1989). U rad Kluba Akademija unosi nove standarde, programski povezuje vizuelnu umetnost i rock&roll scenu. U istom periodu intenzivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama. Krajem osamdesetih oboljeva i gubi vid. Decembra 1989. godine na Radiju B92 pokreće eksperimentalni medijski program Radio Šišmiš, koji se sa jednim prekidom emituje do marta 1999. Paralelno, 1993. godine pokreće projekat URBAZONA koji se kroz preko stotinu razlićitih akcija realizuje u formalnim i neformalnim prostorima do 2000. godine. Od 2000. godine, u saradnji sa KC REX-om realizuje projekat TROTOLETAK u okviru koga objavljuje vizuelne priloge u dnevnom listu Danas.

Fotografija: Gradimir Aleksić

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..