Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije biće otvoreno 8. maja u Kući legata u 18 časova i u Bioskopu Balkan od 19 časova. U Kući Legata, od 8. maja će samostalne izložbe imati Dušan Kochol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković, i Vladimir Živojinović. Lorena Ros je trostruka dobitnica fotografske nagrade „World Press” i jedna od najboljih španskih fotografkinja novije generacije. Predstaviće dokumentarni rad „Neizgovoreno“ koji se bavi žrtvama seksualnog nasilja.

Slovački umetnik Dušan Kochol će se predstaviti izložbom „Cruising for a bruising” koja se bavi temom modrica na koži kao narativom fizičkog pamćenja, a Karoliina Patos iz Finske izložbom „Heroji” o rodeo kulturi u SAD, koju je pratila duže od sedam godina.

Marija Ćalić predstaviće izbor iz foto ciklusa „Spokojna noć” čije je polazište pisanje Semjuela Beketa. Na izložbi „Astronaut” biće predstavljeni radovi Mateja Milenkovića, čije fotografske serije prate njegovi poetski zapisi, koji uz vizuelni ritam fotografija kreiraju jedinstvo slike i reči. Vladimir Živojinović, jedan od najtalentovanijih fotografa svoje generacije, predstaviće projekat „Prvi srpski ski-skakač – Od ručno pravljenih staza do Zimskih olimpijskih igara” kojim je ispratio priču o mladom sportisti i domaćoj nadi ski-skokova.

U isto vreme će biti otvorena izložba „Novi talenti”. Internacionalni žiri odabrao je najbolje radove koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi: Ljubov Rakšina iz Rusije (1. mesto), Maksim Matis iz Belgije (2. mesto), Kristina Sergejeva iz Rusije (3. mesto), kao i Nađa Repman koja je dobila nagradu za najbolji domaći projekat.

Drugi deo otvaranja festivala održaće se u Bioskopu Balkan od 19 časova. Samostalne izložbe predstaviće  Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olatz Vazquez, uz grupnu kolekciju radova Made of Photos #2.

Stephanie Pistel izložiće projekat „Bucket list” sačinjen od kolekcije portreta poznatog baletskog igrača Sergeja Polunjina koji su nastali u Kaliforniji, Moskvi i Beogradu. Stephanie Pistel je međunarodno priznata fotografkinja i sarađivala je sa mnogim poznatim ličnostima i časopisima širom sveta.

Portugalska umetnica Ines d’Oray predstaviće rad  „Antre”, inspirisan kompozicijom „Ogledalo u ogledalu” Arva Perta. Makedonski fotograf Ivan Blažev izložiće rad „All time is all time” inspirisan Vonegatovim romanom „Klanica 5” o bombardovanju Drezdena. Karsten Kronas iz Nemačke predstaviće serijal „Potraga za g-dinom X” u kome kombinuje svoje fotografije sa fotografijama g-dina X iz svog ukradenog telefona. Austrijski umetnik Klaus Pichler izložiće seriju fotografija „Ovo će vam zauvek promeniti život”. U periodu od dve godine ovaj autor bavio se ezoterizmom prikupljajući materijal sa foruma i skupova, i tako je stekao unutrašnji pogled na iracionalni svet ezoterizma.

Rad „Ćelijska međupovezanost” delo je Milana Markovića na temu međupovezanosti prirodnih elemenata u vezi korelacija i kauzalnosti, dok će se Miloš Nešić predstaviti fotografskim perfomansom „Sateran u ćošak” koji je izveo tokom policijskog časa u Beogradu u trajanju od 84 sata. Miloš Tomić će izložiti rad „Nežni vandalizam”, vrlo zanimljivu kolekciju nastalu manipulacijom i uništavanjem starih fotografija.

Autorka dela „Minbizia” je španska fotografkinja Olatz Vazquez koja svoj rad zasniva na svom telu. Nakon zakasnele dijagnostike raka odlučila je da dokumentuje promene u životu, na svom telu i emocijama.

U Bioskopu Balkan biće izložen i „Made of photos #2”, serijal radova u kojima su fotografi eksperimentisali sa video-formatom kako bi prikazali svoje fotografije.

U danima nakon otvaranja, na programu Beogradskog meseca fotografije biće još nekoliko izložbi.

U Konaku kneginje Ljubice, 9. maja u 12 časova biće otvorena izložba „Na morskom svetlu” španske autorke Espe Pons, istog dana od 14 časova u Grafičkom kolektivu publika će moći da vidi radove Aleksandra Slavkovića „Srbija – lepa i slepa”, kao i radove britanskog umetnika Greboa Greja na izložbi „Zagrebi ispod površine”.

Narednog dana, 10. maja od 12 časova u RTS klubu biće otvorena izložba „Tako je talasao NOVI TALAS”, dok će od 17 časova u Kulturnom centru Grad svoje radove predstaviti Luka Cako na izložbi „Oči moje”.
 
Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Organizacioni tim ovo izdanje manifestacija posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom Covid-a 19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim.

Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.
 

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..