Izložba fotografija „Državnička sahrana, sahrana jedne države” Imrea Saboa biće otvorena 4. maja u 19 časova u Alternativnom umetničkom prostoru „Kvaka 22” (Ruzveltova 39), kao deo predstojećeg izdanja manifestacije Beogradski mesec fotografije (Belgrade Photo Month) koja se održava od maja meseca na više lokacija u Beogradu. Nakon otvaranja, posetioci će moći da posećuju izložbu od srede do nedelje u terminu 15-19h, do 24. maja. Kustos izložbe je David Pužado.

Izložba Imrea Saboa tematizuje sahranu Josipa Broza Tita. Njegovoj državničkoj sahrani prisustvovalo je najviše ljudi do sahrane pape Jovana Pavla II 2005: četiri kralja, trideset i jedan predsednik vlade, šest prinčeva, dvadeset i dva premijera, četrdeset i sedam ministara spoljnih poslova iz sto dvadeset i osam različitih zemalja od sto pedeset i četiri koje su činile UN. Smrću Josipa Broza Tita, rođenog u Kumrovcu, i preminulog u Ljubljani 4. maja 1980. godine, umrla je i jedna država, središte kultura i religija, mesto susreta tri drugačija kulturna i društvena entiteta.

Imre Sabo, rođen 1956. godine u SFR Jugoslaviji, bio je jedan od najpriznatijih jugoslovenskih foto-reportera svoje generacije.. Sa dvadeset i tri godine počeo je da radi kao foto-reporter u Ilustrovanoj politici, a u trenutku kada je imao dvadeset i četiri godine, dogodila se Titova smrt, kao i to da ga Ilustrovana politika nije akreditovala kao reportera za taj događaj. Međutim, on je na sopstvenu inicijativu pokrio Titovu sahranu. Bez pristupa najboljim lokacijama i bez najbolje opreme na raspolaganju, uradio je veliki posao po kojem će kasnije biti prepoznat, a čiji deo je ovde izložen i objavljen u različitim publikacijama.

Godine 1989. koja je zbog pada Berlinskog zida bila još i ključna godina za Evropu, počeo je da radi za dnevni list Politika, a kasnije i kao urednik fotografije za NIN magazin do 1995. godine, kada započinje rad kao samostalni umetnik. Pokrivao je rat na Balkanu, uglavnom za nemački magazin Stern. A fotografije su mu objavljivane i u listovima Focus, Spiegel, Le Monde, L'express, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvelle Observateur i drugima. Učestvovao je na preko dvesta izložbi.

Festival će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.
 
Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.
 

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..