Obaveštavamo Vas da se prva samostalna izložba Vladimira Bjeličića, pod nazivom “BELA STENA_prevođenje sećanja”, može videti od 22. aprila u Galeriji ULUS (ul. Knez Mihailova 37). Ova izložba priređuje se povodom nagrade koju je Bjeličić dobio na ULUS-ovoj Prolećnoj izložbi 2020. “Bela stena je rečna ada smeštena na desnoj obali Dunava u blizini Beograda. Otkad znam za sebe, znam i za to ostrvo. Od ranih 1960-ih, moja porodica je posedovala sojenicu na tom mestu koje je postepeno postalo vikend naselje dostupno svim društvenim klasama.

Prespajanjem ličnog i kolektivnog pamćenja, konstruišem narativ usredsređen na toponim koji doživljavam kao paradigmu izumrlih društvenih ideja ukorenjenih u principima solidarnosti, kolektivnog napora i jedinstva. Zbog toga Bela stena nije samo projekat zasnovan na istraživanju ličnog sećanja, već i na simboličkom značenju i značaju vikend naselja kao socijalnog i kulturnog rezultata socijalističke preraspodele rada.

U tri precizirana termina tokom trajanja izložbe biće izvedeno 30-minutno predavanje-performans tokom kojeg će fizički biti aktivirana video instalacija sačinjena od fotografija, video zapisa i zvučnih slika.

Bela stena je incijalno zamišljena kao projekat koji istražuje trijadu dokolica/ vikend naselja/ ekosistem primarno iz vizure lične istorije odnosno sećanja. Ovom prilikom pokušaću da se distanciram od vlastitog iskustva posmatrajući ga iz kustoske perspektive kako bih kritički istražio i hibridnost dualne pozicije kustos/umetnik koja određuje moju praksu.” (tekst autora)

Tokom održavanja izložbe biće izvedna predavanja-performansi i to: 21. i 27. aprila, i 4. maja u dva uzastopna termina (prvo u 19h, i drugo u 19.45h).

Zbog poštovanja epidemioloških mera grupe su ograničene na 15 osoba, a prvo izvođenje će biti emitovano uživo putem ULUS-ove Fejsbuk stranice. Mole se svi zainteresovani da se jave unapred radi potvrde termina i da dođu u galeriju 10 minuta ranije pre početka predavanja-performansa. Prijave možete slati na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Napomena: Video instalacija će biti aktivna za publiku tokom radnog vremena galerije.

Organizacioni tim izložbe: koncept i organizacija: Vladimir Bjeličić; video montaža: Andrej Ostroški i Vladimir Šojat; dizajn zvuka: Marija Balubdžić; dizajn izložbe: Jelena Kesić; kustoski tekst: Mirjana Dragosavljević.

Link za trejler izložbe: ovde

Rođen je 1983. godine u Beogradu. Aktivan je na polju nezavisne kustoske i umetničke prakse. Autor je većeg broja kritičkih tekstova objavljenih u štampanim i digitalnim medijima, i u katalozima beogradskih umetnika. Stalni je saradnik na projektu u nastajanju #SERGINA, britanske umetnice Eli Klark (Elly Clarke), zasnovanom na istraživanju post-telesnih rodnih identiteta i seksualnosti na Internetu. Zajedno sa Senkom Latinović čini post-kustosku formaciju Vokalno Kustoski Sindrom i jedan je od osnivača dreg kolektiva Efemerne Konfesije. U osnovi njegov rad je baziran na prevođenju kustoske prakse kroz performans, istraživanje reprezentacije telesnosti u digitalnom dobu, kao i na artikulaciji ideja kolektivizma i ravnopravnosti, te jednake raspodele javnih dobara u odnosu na komunikaciju različitih vrsta (čovek i mašina / čovek i biljka).

Izložba se održava do 5. maja 2021. godine.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..