Na 16. izdanju Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, koja se održava od 22. aprila do 20. maja 2021. godine, uz ranije najavljene „Beogradska škola stanovanja 1960-1980. – kompleksnost ideja” i „Naselje Cerak Vinogradi – proglašenje za kulturno dobro” biće otvorene još tri izložbe: „Nagrada Piranezi”, „Ponesi svoj projekat / BINA kabina” i „Enough is enough”. Izložba „Nagrada Piranezi” biće otvorena 22. aprila u 19 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, gde će biti prikazano 47 realizacija arhitekata i 33 studentska projekata iz deset država Srednje Evrope (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija), realizovanih u poslednje dve godine.

Izložba „Ponesi svoj projekat” na kojoj će svoj rad predstaviti MAIN Architects i Studio OBE biće otvorena 29. aprila u 19 časova, u Skandinavskom paviljonu na Senjaku (Mila Milunovića 1). „Ponesi svoj projekat” je naziv izložbe mladih arhitektonskih timova koji će prezentovati svoje kreativne ideje sa različitim principima projektovanja kroz teoriju i praksu, na inovativan način. BINA tim ovim putem želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA alumni kluba, kreativnog haba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, i učestvovanja u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture. Razgovor sa učesnicima izložbe vodiće Natalija Jovanović.

Izložba „Beta_Enough is enough” biće otvorena 6. maja u 19 časova Kolektivu Arhitekata (Drinčićeva 20). Ovaj program posvećen je Bijenalu arhitekture u Temišvaru - Beta 2020, koje je bilo održano između 25. septembra i 25. oktobra. Treće izdanje se pozabavilo temom odgovornosti za sadašnju i buduću izgrađenu, a još neizgrađenu životnu sredinu, u pokušaju da postane platforma koja artikuliše stav prema sve većim pritiscima (ekološkim, socijalnim, kulturnim, ekonomskim, itd.) koje gradnja objekata generiše.  Izložba dvogodišnjeg izdanja Enough IS Enough, koju su uredile arhitekte Anca Cioarec Brindusa Tudor i Ilka Rubi, predstavlja na desetine projekata - lokalnih i međunarodnih - koje su izradili arhitekti kojima nije bilo dovoljno da čekaju rešenja „od vrha nadole“ i pronašli su sopstveni načini korišćenja onoga što već postoji. Njihova dela ističu načine na koje se naša planeta može tretirati s poštovanjem i odgovornošću - prema životnoj sredini, ekonomiji i društvu u celini. Kroz izložbu će voditi gošća iz Rumunije, Aleksandra Marija Rigler.

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je izložba Beogradska škola stanovanja, koja svojom  širinom obuhvata brojne podteme (urbanistička rešenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene površine, saobraćajna rešenja i komunikaciju, prateće funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje...) bliske kako stručnjacima, tako i najširoj publici i neposrednim korisnicima tj. stanarima.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata - izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

Foto: BINA promo

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..