Uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Nacionalna fondacija za umetničku igru, danas započinje kampanju Talenti rastu u Srbiji. Cilj ovog projekta je javna podrška najmlađim umetnicima, odnosno učenicima umetničkih škola u Srbiji, u vremenu pandemije. Kampanju su podržali Opština Stari Grad, kao i kompanija Alma Quatro. Na fotografijama, koje potpisuje Miša Obradović je dvadesetak mladih baletskih igrača, uzrasta od 9-12 godina, koji su od početka pandemije svakodnevno, po nekoliko sati neumorno vežbali.

Ideja je da tu decu, i njihove vršnjake koji igraju balet, sviraju neki instrument ili možda maštaju da postanu operski pevači, podržimo i učinimo vidljivim. Oni su budućnost, koja bi trebalo da bude mnogo bolja od sadašnjosti.

Tokom aprila, ove mlade umetnike ćemo upoznati i videti na bilbordima, city light materijalima, na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u okviru izložbe koja se 07.04. u 12h otvara u ulici Strahinjića Bana (pešački deo, između Francuske i Skadarske ulice).

Direktorka Nacionalne fondacije za igru, Aja Jung je povodom početka kampanje Talenti rastu u Srbiji, izjavila: "Od početka pandemije u Srbiji govorilo se mnogo o školama. Gotovo svakodnevno su stizala i još uvek stižu uputstva za osnovce, srednjoškolce i studente. Međutim, od početka pandemije, nikada niko nije pomenuo umetničke škole. Za tu decu nije bilo plana, ideje, a ni utehe.  Nakon uvođenja vanrednog stanja u martu prošle godine, zatvorile su se i baletske i muzičke škole. Sa uvođenjem on line nastave, mogli smo samo da konstatujemo da skokovi i pirueti u dnevnoj sobi nisu mogući, baš kao ni sviranje violončela ili udaranje bubnjeva na sedmom spratu... Tako je pandemija neumitno pravila svoju surovu selekciju, u zemlji u kojoj ionako nema dovoljno zainteresovanih za umetničke profesije. Virus je uništavao ciljeve i motive, otkazivao takmičenja, nastupe, seminare, putovanja... Bilo je lako ili mnogo lakše odustati.  Pa ipak, gledali smo kako nekoliko hrabrih klinaca, pravih spartanaca, vežba svakodnevno. Po četiri, pet, nekada i šest sati... Sa njima su bili pedagozi iz Havane i Beograda. Tiho, neprimetno, ali uporno su nam pokazivali koliko im je važno da budu u baletskoj sali, makar na velikom rastojanju i bez vazduha pod maskom... Pokazali su nam šta je odgovornost, posvećenost, ljubav... Talenti ili neki novi, a izuzetni klinci, rastu i u Srbiji! Pitanje je samo: da li ih primećujemo?"

 

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..