Samoorganizovana manifestacija u produkciji Slikarske sekcije ULUS-a 2021. je kustoski projekat tima umetnika okupljenih oko Organizacionog odbora izložbe „Pogled u neočekivano“. Na izložbi će biti predstavljeno oko 200 dela savremene umetnosti, različitih generacija (1940 – 1998), a dominantan medij je slika. Osim slika, na izložbi će biti zastupljeni i drugi mediji: fotografija, grafika, crtež, digitalna grafika, akvarel, kolaž, keramika sa printom, video, instalacija u prostoru i 3 D crtež, a izložba ima i prateći program. Izložba traje od 18.02. do 11.03.2021.

Iako je ovogodišnja izložba predstavlja radove čak 146 autora iz zemlje i regiona, ona nije revijalnog karaktera, već je tematski kontekstualizovana i kroz ispis konkursa, a postavlja mnoga pitanja koja se tiču naše savremenosti. Kroz različite tematske okvire i likovne poetike, umetnici nam skreću pažnju na važne aspekte savremenog života sa kojim smo suočeni: medijska manipulacija, ekološko zagađenje i elementarne nepogode, digitalna i tehnološke determiisanosti, transhumanizmom, odnosi među polovima, starenje, alkoholizam, “socijalno distanciranje”, urbani narativi, uticaj elita na život običnih ljudi, ukidanje Železničke stanice u Beogradu, položaj savremenih umetnika ali i značaj stvaralaštva, položaj žena, kovid 19, ali i pobune. Ipak nužnost povratka prirodi, značaj intimnih dnevnika i beleški, duhovnosti, međuljudske topline, igre, dodira i humora nas pokreću i kroz kritički odnos spram realnosti, promišljanjem vizuelnog matriksa, nas na duhovit, ironičan ili romantiziran način,  vraćaju ka Čoveku i nužnosti stvaranja! Potvrda ovoj tvrdnji je i činjenica, da izložba obiluje portretima i novom figuracijom, čime se Čovek opet vraća u fokus, a savremeni likovni umetnici ne odustaju od slikarstva, zanatski vešto artikulisanih likovnih formi, piktoralnosti, ekspresije, imaginacije, naracije, simbolike i novog realizma na pragu treće decenije 21. veka, dok svoju umetničku praksu doživljavaju kao isceljujući čin u vremenima sankcionisanih ljudskih sloboda, ili deluju angažovano. Da li je ovo ne-očekivano?

Inovativnost ovogodišnjeg konkursa za ovu izložbu je i model žiriranja koji se odigravao online uz pomoć digitalnih alata, a učešće svakog kandidata je bodovano na osnovu tehničke izvedbe, autorskog koncepta tj. umetničke izjave (art statement). Žiri u sastavu: Andrej Bunuševac (Predsedavajući komisije), Nataša Kokić, Ana Marković, Marija Zdravković i Gabriela Vasić, selektovali su 138 autora od 170 prijavljenih, dok je 8 autora uključeno po pozivu članova žirija. Ovogodišnji Odbor slikarske sekcije će imenovati i tročlani žiri za selekciju 3 najbolja ostvarenja, a nagrade će se dodeliti na zatvaranju izložbe. U saradnji sa Kulturnim centrom Gradac iz Raške a izborom stručnog žirija ove galerije, deo radova sa izložbe se seli u Rašku.

Prateći program izložbe čine tribina posvećena ženama umetnicama, povodom 8. marta, koji će predstaviti nekoliko žena umetnica, kao i program vođenja kroz izložbu, u koji će biti uključeni autori koji su imali najbolje tekstualno artikulisana objašnjenja o svom stvaralaštvu na konkursu (o čemu ćete detaljije biti naknadno obavešteni).

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..