Obaveštavamo Vas da u okviru Unesko inicijative ResiliArt, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, nacionalna kontakt tačka za Konvenciju o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza (Unesko 2005), povodom obeležavanja Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, u četvrtak 21. maja u 14 časova uživo na fejsbuk stranici, organizuje onlajn javnu debatu o prevazilaženju posledica pandemije u oblasti kulture i umetnosti, koja će biti emitovana uživo putem fejsbuk stranice Zavoda. Unesko je 15. aprila 2020. godine pokrenuo inicijativu pod nazivom ResiliArt, čiji je cilj da, u uslovima pandemije, uključivanjem umetnika, stručnjaka u kulturi i publike podigne svest o značaju kulture, učini vidljivim umetnike širom sveta i osigura da se njihovi glasovi čuju na nivou javnih politika, i da pomogne donosiocima odluka u razvoju novih mera i mehanizama doprinosa kulturi.

Unesko je pozvao sve zemlje članice da se priključe pokretu ResiliArt organizovanom u formi javnih debata u onlajn prostoru, na društvenim mrežama, u kojima učestvuju umetnici i stručnjaci u kulturi.  Debatom, koju će moderirati dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda,  želimo da damo doprinos sagledavanju kulture u Srbiji i da tako svi zajedno budemo deo ove važne Unesko inicijative.

U razgovoru će, ovim povodom, učestvovati eminentni umetnici i stručnjaci u oblasti kulture:

• dr Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu;
• dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske;
• mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije;
• Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda;
• mr Nikola Božović, umetnik, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, član ULUS-a i
• Borislav Dugić, muzičar, član predsedništva UMUS-a.

Namera nam je da ovom debatom rezimiramo koliko su nam kultura i umetnost značili u izolaciji tokom pandemije, u kojoj meri su muzika, filmovi, galerijski i muzejski, pozorišni programi u digitalnom obliku postali deo naše svakodnevice; koliko smo tokom prethodna dva meseca bili uživaoci kulturnih sadržaja, i da li nas je situacija podstakla da se i kreativno izrazimo i na taj način damo doprinos našem i svetskom kulturnom prostoru. Debatom ćemo sagledati odgovore eminentnih stručnjaka i umetnika na pitanja: koliko je kultura važna, prilagodljiva, da li je i koliko otporna na najveće izazove i koliko i mi, zahvaljujući njoj, postajemo otporni u našem odgovoru na teške okolnosti.

#ShareCulture @unesco #Zaprokul @Zaprokul

<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..