Istoga dana kada je Narodni muzej morao u da bude u potpunosti zatvoren za publiku, 15. marta, na muzejskom sajtu je postavljana VR izložba skulptura Ivana Meštrovića. Danas najposećenija stranica sajta Narodnog muzeja, pod nazivom Virtuelni muzej nudi zainteresovanima za sada 26 različitih mogućnosti za upoznavanje i uživanje u kulturnoj baštini koju čuva Narodni muzej. Mogu se odabrati video vođenja kroz tematske izložbe, počev od izložbe Jana Fabra Praznik malih prijatelja koja je bila u toku do zatvaranja muzeja, kao i održnih izložbi Berninijeva škola i rimski barok i Nizozemska grafika.

Zainteresovani mogu pogledati emisije u kojima se kroz razgovor sa kustosima predstavljaju pojedini segmentima aktuelne stalne postavke Narodnog muzeja, kao i dokumentarni film sa Dragoslavom Srejovićem o otkriću Lepenskog vira. Uz mogućnost VR posete nekolicini izložbi, preko stranice „Virtuelni muzej" se mogu slušati zapažena predavanja održana u Narodnom muzeju, a u odabranim muzejskim eksponatima se može uživati i u okviru čulno uzbudljivih jednominutnih video minijatura. http://www.narodnimuzej.rs/virtuelnimuzej/

Tokom trajanja vanrednog stanja sadržajima na stranici Virtuelni muzej pristupilo je do sada preko 100.000 posetilaca putem muzejskog sajta ili društvenih mreža Narodnog muzeja.

Dodatna novina je da se na sajtu Narodnog muzeja može uživati i u nadahnutim interpretacijama eksponata Narodnog muzeja, koje su priredili studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu u okviru muzeologije. Trideset i tri studenta je odabralo po jedan eksponat Narodnog muzeja, kako bi na sebi svojstven način rekreirali zadatu kompoziciju i dali joj lični, često savremeni pečat uz kraće obrazloženje koje prati svaki rad. To je bio povod da Narodni muzej ove radove predstavi u okviru virtuelne galerije Moja sasvim nova verzija http://www.narodnimuzej.rs/mojasasvimnovaverzija/ uz otvoren poziv zainteresovanima da svojim interpretacijama galeriju zajedno upotpunjujemo i razvijamo.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..