Čitajte o... umetnosti kroz izdanja Muzeja savremene umetnosti. Sajt www.citajteo.rs vam nudi priliku da čitate o mnogim umetnicima koji su obeležili jugoslovensku umetnost dvadesetog veka. Kroz digitalizovane izložbene kataloge i druge muzejske publikacije možete da pratite razvoj moderne umetnosti i budete svedoci stvaranja umetničke scene druge polovine XX veka u Jugoslaviji, na kojoj je Muzej savremene umetnosti aktivno učestvovao. Od prve izložbe održane u Salonu Moderne galerije, one Nedeljka Gvozdenovića iz maja 1961, preko izložbi Ivana Tabakovića, Milana Konjovića, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Dušana Džamonje, Marina Pregelja, Miće Popovića, Olge Jevrić, Petra Omčikusa, Vojina Bakića, Peđe Neškovića, Radomira Reljića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Vladana Radovanovića i Ivana Kožarića, ređaju se imena najznačajnijih jugoslovenskih umetnika.

Dok se kroz izložbe MSUB u zgradi na Ušću može pratiti istorizacija moderne umetnosti od početka XX veka kroz “decenijske kataloge” i retrospektivne izložbe najznačajnijih umetnika tog perioda: Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Petra Lubarde, Jovana Bijelića, Leonida Šejke i drugih. Takođe, možete da se upoznate i sa istorijom Muzeja savremene umetnosti, njegovim osnivanjem i razvojem kroz članke objavljene u novinama (hemeroteka) i bogatu fotodokumetaciju, koja nedvosmisleno ilustruje bogatu izložbenu delatnost ove institucije.

Preko ovog sajta možete pristupiti i posebnim čitaonicama posvećenim Nadeždi Petrović, Savi Šumanoviću, Petru Lubardi i avangardi.
Prelistajte ova retka izdanja iz udobnosti i sigurnosti svog doma. I začitajte se...
 

Evropski kontekst srpskog nadrealizma

Osnovna ideja projekta Evropski kontekst srpskog nadrealizma je da se što stručnije i u najobuhvatnijem vidu iskoriste kapaciteti koje pružaju zbirke, fondovi, arhivi, biblioteke koje čuvaju umetnička dela ili dokumentaciju vezanu za nadrealizam. Glavni cilj projekta je podsticanje istraživanja, prikupljanje i prezentacija celokupne kulturne baštine vezane za srpski i evropski nadrealizam na jedno mesto, sa posebnim akcentom na istraživanje, edukaciju i komunikaciju.

 

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..