Aleksandar Ilić poznati umetnik i v.d. direktora Kulturnog centra Beograda smatra da su nedavno izvedeni projekti realizovani na inicijativu Kulturnog centra Beograda i samog umetnika Jana Fabra, objedinili i publici predstavili tri različita aspekta ovog autora: vizuelni, pozorišni i literarni. Gostovanje Jana Fabra u Beogradu u februaru 2020. objedinjeno je otvaranjem izložbe Praznik malih prijatelja u Narodnom muzeju u Beogradu, izvođenjem monodrama Noćni pisac na sceni “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu i objavljivanjem Fabrove treće knjige Noćni dnevnik 1992-1998. u ediciji Kulturnog centra Beograda „Sam(a) svoj pokret“.

Saradnja Jana Fabra sa Kulturnim centrom Beograda počela je 2011. godine, umetnikovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu radom I let myself drain (dwarf), instalacijom u sklopu koje je bila izložena slika Jovana Popovića, Portret čoveka sa fesom, iz kolekcije Narodnog muzeja. Tom prilikom Fabr je činom poklanjanja svog rada I am a one-man movement inicirao osnivanje kolekcije Oktobarski salon, posredno utičući i na odluke drugih umetnika da slede njegov primer.

Ilić je podvukao da je ovo kulturni događaj koji je obeležio početak 2020. godine ne samo u Beogradu već i u regionu, zahvaljujući velikom zalaganju svog tima, posebno Gordane Goncić, Zorane Đaković Miniti, Jasmine Petković,Vesne Danilović, Bojane Aleksijević i Ratka Ratkina, ne izostavljajući kompletan tim svoje ustanove.

Trenutno su u svim galerijskim prostorima Kulturnog centra Beograda aktuelne februarske izložbe, a 25. februara s početkom u 18.00 časova biće obeleženo 40 godina od kultnog filma Gorana Markovića Majstori, majstori u Dvorani Kulturnog centra, s projekcijom filma, izložbom fotografija sa snimanja i razgovora sa ekipom. U razgovoru učestvuju reditelj Goran Marković, direktor fotografije Milan Spasić Papi, kompozitor Zoran Simjanović i glumci Snežana Nikšić, Mira Banjac, Mirjana Karanović, Tanja Bošković I Bogdan Diklić.

Kako aktuelni v.d. direktora Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić najavljuje, najveće iznenađenje tek predstoji za 58. Oktobarski salon pod radnim nazivom Sanjari (The Dreamers) koji će se održati od 19. septembra do 01. novembra ove godine.

Fotografija Aleksandar Milošević.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..