Ovogodišnji program Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz, koji se održava od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu, kao jedan od svojih glavnih programskih ciljeva ima predstavljanje savremene njujorške plesne scene. O aktuelnostima u svetu performansa u ovoj globalnoj prestonici kulture, i drugim relevantnim temama, govoriće kustoskinje Lidija Bel i Ana Janevski, dok će predstavu “Yugoslavia” izvesti Mariana Valensija.

Lidija Bel, programska direktorka i kustoskinja u organizaciji Danspace Project, održaće predavanje “Razglednica iz Njujorka” u Ostavinskoj galeriji, 27. oktobra u 17:30h. Ona će govoriti o skorašnjim i budućim plesnim inicijativama u Njujorku: o kolektivnim istraživačkim praksama, strategijama dokumentovanja plesa i istorijskoj imaginaciji. Pokazaće video inserte iz programa “Dancing Platform Praying Grounds: Blackness, Churches, and Downtown Dance” kustosa Redžija Vilsona i “collective terrain/s”, koje su zajedno organizovale Lidija, Džazmin Hern i Tatjana Tenenbaum.

U predstavi “Yugoslavia”, koja će biti izvedena istog dana u 20h u Bitef teatru, Mariana Valensija istražuje teme transmisije, prevoda, relacija, blizine i mešanja iz različitih uglova posmatranih anegdotskih, istorijskih, čudnih i opservacijskih tekstova. Ona povlači linije između panslovenskog jezika i svog odrastanja pored očuha Poljaka; analizira svoj mešoviti identitet kroz prenošenje kulturnih obrazaca svog bližnjeg sa kojim nije u krvnom srodstvu. Marijanin odnos prema očuhu rezonira linijama srodstva koje ona pronalazi među folklornim predstavama vampire i telima koja umiru od side.

Ana Janevski, kustoskinja Muzeja moderne umetnosti  (MoMA) u Njujorku na Odeljenju za medije i performans, održaće dva predavanja: 2. novembra u 12h  u Salonu Muzeja savremene umetnosti i 3. novembra u 19h u Magacinu. Ona će govoriti o muzealizaciji plesa i performansa i muzejskom kontekstu za produkciju, proučavanje i čuvanje plesa i performansa kao nematerijalnog nasleđa.

Dvanaesti po redu Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, organizuje Stanica - Servis za savremeni ples. Ovogodišnji program u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema, obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore. Festival će, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, otvoriti predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”.

Foto: IAN DOUGLAS

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..