Desetu jubilarnu izlagacku sezonu Gradske galerije nastavljamo izložbom Out of Space Danijele Pivaševic Tenner, umetnice koja živi i stvara u Nemackoj, ali se rado vraca u Srbiju i prikazuje svoje projekte publici, a u KC Gradu svoju izložbu otvorice u ponedeljak 14.oktobra od 20 casova. Zavirite u dnevni boravak Danijele Pivaševic Tenner sve do 27. oktobra, svakim danom od 14 do 20 casova i izadite izvan prostora koji vidite u onaj koji nas ceka.

Pivaševic Tenner školovala se u Srbiji i u Nemackoj na smeru keramika akademija primenjih umetnosti. Kroz svoj rad istražuje drustvene fenomene ali i status koji keramika i skulptura imaju danas. Školovanje na dve akademije u veoma razlicitim sredinama rezultiralo je komparativnim pristupom i istraživanjem specificnih fenomena vezanih za Srbiju i Nemacku. Medutim prostorna instalacija van prostora - Out of Space istražuje jedan univerzalni fenomen - takozvanu džentrifikaciju. Autorka se ovom temom bavi vec duže vreme, a u Beogradu ce se pozabaviti lokalnim uslovnostima ovog procesa, tako da je instalacija koja ocekuje publiku u Gradskoj galeriji proizvod lokalnih materijala, lokalne zemlje koju Pivaševic Tenner koristi u izgradnji, u izlivanju svojih umetnickih dela. Odstupajuci od pecenja keramike godinama unazad, nastojala je da svoje stvaralaštvo podigne na viši nivo ekološke osvecenosti i smanji karbonski otisak na životnu srednu, jer tehnika izlivanja u glini ne zahteva pecenje na visokim temperaturama i samim tim smanjuje emisiju ugljen-dioksida. Takva keramicka skulptura zbog prirode tehnike, nije trajna te se materijal može reciklirati i iznova oblikovati što je autorki veoma važno.

Ovaj angažovani pristup tehnici i ispitivanje fenomena poznog kapitalizma neodvojivi su deo same instalacije i predstavljaju socijalnu kritiku, ali i predlog kako menjati društvo na bolje. Publika ce preko ambijenta dnevne sobe od lokalnog odbacenog nameštaja i zelenije tehnike produkcije gline moci još jednom da se uveri u važnost recikliranje i ponovne upotrebe materijala koji su vec oko nas.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..