Treća beogradska konferencija kompjuterske grafike i umetnosti CGA Belgrade održaće se 1. i 2. novembra pod sloganom Bujanje, u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Kao i prethodnih novembara ovo je povod da se u Beogradu okupe neka od najatraktivnijih imena u oblasti produkcije vizuelnih efekata, gejminga, animacije, digitalnih umetnosti i dizajna čime Srbiju stavljaju na mapu evropskih kreativnih gradova. Dvodnevni program u kome će posetioci moći da biraju između 30 predavanja, 3 panela, 5 radionica, okruglih stolova i prilike da sretnu “lovce na talente” je i ove godine besplatan, a svi zaineteresovani za učešće mogu se od danas registrovati putem Eventbrite sistema ili na sajtu cgabelgrade.com

U Beograd stižu Justin Fields, concept artist iza filmova Vulverin, Planeta Majmuna i Grdana, Hugo Guerra, supervisor vizuelnih efekata na filmu i video igrama, Igor Jovanovic iz londonskog Framestore studija, koji će sa publikom podeliti svoj rad na Spajdermenu, predstavnici nagradjivanih studija  FullScream, The Mill, Escape. Poseban kuriozitet biće i dolazak Markosa Faharda softverskog inženjera i kreatora najpoznatijeg rendering softver Arnold za čiji rad je nagradjen tehničkim Oskarom Američke filmske akademije.

Među zanimljivim panelima naći će se i tema o ženama u industiji kompjuterske grafike, a posebno zanimljiv sagovornik na ovu temu biće Klaudija Cermak, autorka knjige “Kako ući i preživeti film, advertajzing i TV postprodukciju - ultimativni vodič” sa 35 godina dugom karijerom u kojoj je bila svedok digitalne revolucije industrije i pored čijeg imena stoje naslovi Troja, Hari Poter, Džejson Born, Kapetan Amerika i Noćne zveri, i Oskar za rad na filmu Gladijator.

“Volim da stvaram lepe slike. Volim izazove, a pre svega, volim da rešavam probleme. Vizuelni efekti uvek predstavljau izazov i problem, a povremeno su to prelepe slike. Volim VFX industriju zbog njenog pionirskog duha, neverovatnih ljudi ali i bezbroj izazova. Knjiga precizno i jasno, ali i duhovito, nadam se, odgovara na pitanja koja mi studenti najčešće postavljaju. To je ultimativni vodič kroz industriju koji se bavi ne tako često obrađenim temama, izazovima sa kojima se susrećemo i time koliko je važno biti društveno biće osim talentovani artista.” – rekla je Klaudija pred dolazak u Beograd gde će održati i posebnu radionicu za mlade studente.

Poseban fokus konferencije biće edukacija i obrazovanje talenata u industriji kompjuterske grafike koja objedinjuje film, dizajn, vizeulne umetnosti i IT kao savršen primer bujanja kreativnosti potpomognutog novim tehnologijama u kome Srbija ima dosta toga da ponudi.
 
CGA Belgrade konferenciju zajednički organizuju Srpska filmska asocijacija, Crater VFX trening centar i portal VFX Srbija, i deo je platforme ,,Srbija stvara - Serbia creates” kreirane kroz rad kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i njenog Saveta za kreativne industrije sa ciljem međunarodnog predstavljanja Srbije kroz kreativnu, inovativnu i digitalnu zajednicu.

Konferencija se održava uz podršku Ambasade Kanade u Beogradu i Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva kulture i partnera iz industrije koji nastavljaju podršku domaćoj CG zajednici: Autodesk, 3Lateral, Foundry, Access VFX i  Escape Studios.


<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..