polu-interpretacijeFokusirani na analizu prirodnosti i artificijelnosti u pokretu, govorništvu i glumi, u ovoj koreografiji, autore zanima pomak plesa od retoričke geste u proceduralnu retoriku, odnos između “govora” i uveravanja u plesu, kao i njegova suprotstavljenost prirodnosti, koja u plesu zamenjuje ideologiju lakoće baleta.


Nastanak savremenog plesa i njegovih ranih tehnika istorijski je vezan za teorije geste, prvenstveno bazirane na učenjima o tehnikama govorništva i retorike Francoisa Delsartea. Ova plesna studija je izgrađena kao višestruka modulacija ključne Delsartesove “zabrane” upotrebe paralelne geste u elegantnom, prirodnom govorništvu. Insistirajući na logici kretanja koja je telu prirodna, POLUINTERPRETACIJE pokazuju kako pokret postaje artificijelan ne kroz kodifikaciju, pravila “upravljanja” telom, već kroz ustrojavanje tela - ples.

Krenuvši od “slike” parafraziranog Bojsovog (Beuysovog) performansa, autore zanima kako ples izgleda ne toliko iz perspektive gledaoca ili izvođača koliko iz perspektive svih povučenih objekata čija “prirodna” mrtvost uvek povlači telo iz sveta živih u crnu kutiju nemrtvih.

BADco. osnovana je  2000. godine kao  kolaborativna izvođačka grupa koja je do sada postavila preko 15 predstava koje su igrane širom sveta. U radu su fokusirani na istraživanja protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, struktuirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i konteksta. Ove godine BADco. je u selekciji kustsokog kolektiva WHW, koji je kurirao hrvatski paviljon, učestvovala na 54. Venecijankom bijenalu sa instalacijom “Responsibility for Things Seen”.

Nikolina Pristaš je koreografkinja i plesačica koja radi unutar BADco, čija je i koosnivačica. Završila je školu za ritmiku i ples i učestvovala na radionicama plesnih umetnika u Evropi i SAD-u. Njen prvi samostalni koreografski rad koreografija 2 realizovan unutar BADco, prikazan je u programu Aerowavesa (London) i nagrađen (Hooge Huysen nagrada) na festivalu Julidans u Amsterdamu 2002. godine. Daje časove savremenog plesa i najčešće u saradnji sa članovima BADco drži radionice u Hrvatskoj i inostranstvu. Diplomirala je Anglistiku i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Više na: badco.hr

Prodaja karata na blagajni Bitef teatra, broj telefona : 069/8992400

* Balcan Can Contemporary je projekat koji povezuje nezavisne scene izvođačkih umetnosti zemalja bivše Jugoslavije u cilju stvaranja komunikacije u regionu između umetnika, teoretičara i radnika u kulturi. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske Unije.



Teorija koja hoda u okviru projekta Balcan Can Contemporary* I BITEF teatar predstavljaju:

BADco. i  Nikolinu Pristaš u predstavi:
“POLUINTERPRETACIJE ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu”

Subota 12. novembar u 20.00
Bitef Teatar, Skver Mire Trailović 1

Kompozicija i modulacije: Nikolina Pristaš
Beleške i blackboxing: Goran Sergej Pristaš
Dizajn zvuka: Jasmin Dasović
Dizajn svetla: Alan Vukelić
Dizajn kostima: Silvio Vujičić
Zec: Ana Ogrizović
Tehnička podrška: Marcell Mars
<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..