Opera i teatar Madlenianum nastavlja svoje Virtuelno putovanje i u četvrtoj nedelji svoje online sezone emituje legendarne naslove domaćih autora. Ove nedelje smo pripremili predstave koje na najbolji način svedoče o našoj kulturnoj baštini. U sredu 22. aprila premijerno emitujemo nacionalnu operu Suton, kompozitora Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, premijerno izvedenu na sceni 22. oktobar 2016. godine, u okviru 48. BEMUS-a. Naše izvođenje bilo je od nacionalnog značaja jer se radi o jednoj od najboljih srpskih opera uopšte, jednog od najistaknutijih kompozitora u vremenu posle Mokranjca.

Sem toga, ovo je integralna verzija partiture, jer se Madlenianum u saradnji sa Muzikološkim društvom Srbije potrudio da pronađe partituru baletskog čina, koja je bila izgubljena. Sledi još jedan muzički komad koga emitujemo u petak 24. aprila - komad sa glumom, pevanjem i plesom Male tajne proslavljenog reditelja Gorana Markovića, na originalnu muziku Zorana Simjanovića, premijerno izvedenog 29. marta 2015. Za prvu saradnju sa našim pozorištem poznati filmski i pozorišni reditelj, Goran Marković, izabrao je intimno delo o glumačkim počecima svojih roditelja, a ovo je prvi muzički komad koji Marković režira u pozorištu. Važno je napomenuti da su Male tajne i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada se radnja završava. Muzičke tačke su inkorporirane u priču ali su istovremeno i numere za sebe. Za kraj ovonedeljne "trilogije" emitujemo našu najposećeniju dramsku predstavu – Miris kiše na Balkanu, nastalu po najpoznatijem književnom delu Gordane Kuić, koje je 29. aprila 2009. doživelo svoju teatarsku verziju. Ova priča o sefardskoj sarajevskoj porodici u romantična i nemirna ratna vremena u vreme Drugog svetskog rata, u dramatizaciji Nebojše Romčevića, režiji Ane Radivojević Zdravković i uz patronat Gordane Kuić, a u tumačenju velikana našeg glumišta bio je veliki hit Madlenianuma za koji se uvek tražila karta više. Naša stara i nova publika moći će ponovo premijerno da ga pogleda u nedelju 26. aprila u 19.30.

U prilogu su šire saopštenje i fotografije Milana Đakova (Suton i Miris kiše na Balkanu) i Vladimira Nešovića (Male tajne).

Na našem sajtu možete pročitati intervjue sa autorima ili akterima predstava link >>.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..