U okviru digitalnog izdanja Filozofskog teatra, u četvrtak, 16. aprila od 20h na YouTube kanalu Bitef teatra, biće organizovan drugi u nizu razgovora koji će Maja Pelević voditi sa Anjom Sušom. Maja Pelević će sa Anjom Sušom razgovarati o tome koliko će se i da li promeniti pozorište, a i samo društvo, nakon epidemije, da li prisustvujemo svojevrsnom seljenju kulture na internet, šta će se dalje događati sa građanskim (ne)slobodama i da li je ovo možda početak scenarija za neku buduću distopiju gde će globalni nadzor biti mnogo jači i efikasniji. Ili pak, paradoksalno, možemo tokom trajanja ove izolacije, da pokušamo da promislimo neki drugačiji, pravedniji i slobodniji svet.

Filozofski teatar je projekat koji je započet sa ciljem da ponovo uspostavi blisku vezu između filozofije i pozorišta. Nastao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2014. godine, a programa je od sezone 2019/20. na redovnom repertoaru Bitef teatra.

Kako napominje pokretač projekta Srećko Horvat „veza između filozofije i kazališta uvijek je bila jača nego veza između filozofije i bilo kojega drugog medija." Pozorište je takođe uvek bilo mesto za aktivno promišljanje društva i društvenih procesa, a Filozofski teatar otvara mesto za javnu diskusiju, što je u ovom trenutku više nego neophodno. U tom smislu Horvat napominje:

U doba globalne pandemije, kada smo zatočeni u svojim kućama i moramo paziti na distancu, treba nam socijalna povezanost i kritičko mišljenje više nego ikad. Filozofski teatar zasad nastavljamo drugim sredstvima, dok se ponovo - nadam se uskoro - ne vidimo opet u pozorištu! Povratka na 'dobra stara vremena' ionako nema, jer ni ta stara vremena nisu bila dobra. Na nama je težak ali nužan zadatak da smislimo svet iz početka.


Prvi razgovor vodili su Srećko Horvat i Oliver Frljić prošlog četvrtka. Pratite sajt i društvene mreže Bitef teatra i Bitef festivala i saznajte sa kojim će bitefovim pozorišnim umetnicima razgovarati Srećko Horvat i Maja Peljević svakog četvrtka od 20h na YouTube kanali Bitef teatra ovde

 

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..