Dvanaesto izdanje Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz zatvoreno je sinoć (u ponedeljak, 4. novembra) uz Delikatesni ponedeljak u Kulturnom centru Grad. U organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, u fokusu festivala održanog od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu našlo se nekoliko ključnih tema obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore. Posebna pažnja bila je posvećena predstavljanju njujorške savremene plesne scene, pitanju radnih odnosa i ženskog rada, kao i onima koja se bave rodnim identitetima i društvenim normama.

Povodom ovogodišnjeg izdanja Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz Marijana Cvetković, menadžerka Stanice Servisa za savremeni ples je izjavila:

“Upravo zaršeno 12. izdanje Kondenz festivala savremenog plesa i performarnsa još jednom je potvrdilo ogromnu potrebu beogradske publike za stalnim prostorom za savremeni ples i naglasilo prazninu koja zjapi na našoj kulturnoj sceni u odsustvu redovnih plesnih programa. Pored toga, Kondenz je ove godine bio izraz zrelosti i osvešćenosti nezavisne plesne scene na čelu sa Stanicom i njene društvene odgovornosti. I domaći autori i autorke i izbor radova i gostiju iz inostranstva jasno izdvajaju ovaj festival kao mesto kritičkog odnosa prema načinima i uslovima rada i društvenosti koju taj rad proizvodi u ovoj sredini.”

12. Kondenz festival svečano je otvorila predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu” kao deo programske celine „Queer & performance“. U okviru ovog dela programa našle su se i “Mesečina” Aleksandra Georgieva i Daria Barreta Damasa, “Exploded Goo” Zrinke Užbinec, kao i projekcija filma “Pogled” Marka Pejovića.

Kroz predstavu „Jugoslavija“ njujorške koreografkinje Mariane Valensije i predavanje pod nazivom „Razglednica iz Njujorka“ Lidije Bel, programske direktorke i kustoskinje u organizaciji Danspace Project, predstavljena je njujorška savremena plesna scena.

Pitanje radnih odnosa i ženskog rada obrađeno je kroz niz prezentacija, razgovora i predstava među kojima su se našle “Neću dugo ostati ovde” Ide Daniel, “Izvan radnog vremena” Dejana Srhoja, kao i kroz javno slušanje audio performansa “Radovi na sceni”, nacionalne postavke Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine. Predstavljeno je istraživanje Nina Gojić i Tajane Josimović na temu “Kako žive umjetnice”, dok je povodom 35 godina teatra Mimart bila priređena projekcija video intervjua autora Marka Milića sa Nelom Antonović, uz razgovor sa publikom.

Bogat program ovogodišnjeg Kondenza upotpunili su performansi “Doći će partizani opet” Dušana Murića, “Volitant” Rite Gobi iz Mađarske, “Delo u Hodu” Teodora Tajhmana, Dunje Crnjanski i Frosine Dimovske, i imerzivni “Poiesis sopstva” Snježane Premuš. U okviru tribinskog programa održan je razgovor i diskusija sa Milicom Ivić o potencijalima zajedničkog i njegovim aktualizacijama na sceni savremenog plesa u Srbiji.

Partneri 12. Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz su Bitef Teatar, KC grad, KC Magacin, Centar za kulturnu dekontaminaciju i KomunikArt. Festival je realizovan uz finansijsku podršku Programa Kreativna Evropa Evropske unije kroz projekat Life Long Burning, Plesnog centra Tala i BrainStoreProject u okviru mreže Nomad Dance Academy, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Američke ambasada u Srbiji i Accion Cultural Española: PICE grant.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..