Juče je u Hotelu Zepter održan koktel za novinare povodom 22. sezone Opere i teatra Madlenianum. Konferencija je započeta vešću iz Minska, iz koga su upravo doputovali Andreja Rackov, generalni direktor Madlenianuma i Tamara Aleksić, glumica, koja igra u predstavi Dolce vita sa kojim je Madlenianum gostovao u Minsku. Naime, u Minsku je potpisan bilateralni sporazum između Opere i teatra Madlenianum i Baljšoj teatra u Minsku, povodom razmene predstava, umetnika i drugih oblika saradnje u muzičkoj umetnosti.

U susretu sa novinarima najavljeno je gala otvaranje sezone 28. septembra od 19.30 časova koncertom našeg proslavljenog tenora Zorana Todorovića. Zoran Todorović je vidno uzbuđen rekao da ovaj susret sa beogradskom publikom sa nestrpljenjem čeka jer mu se prvi put u životu desilo da čak dva puta otkaže isti koncert zbog bolesti. Sada se sjajno oseća i spreman je da beogradskoj publici pokaže svu raskoš svog glasa. Pored njega nastupaju Nikola Mijailović, koji je sa Zoranom pevao mnoge produkcije na svetskim scenama, ali mu je najdraža Otelo u Tetaru Kolon u Bogoti. Upravo će iz ove opere njih dvojica otpevati duet. Mlada koleginica Evgenija Jeremić počastvovana je što je Zoran izabrao nju kao solistkinju na koncertu, biti na sceni sa takvim kolegama i profesorom je više nego počast. Andreja Rackov i Zoran Todorović su se osvrnuli i na planove u budućnosti i bliskiju saradnju; tako će od ove sezone pod okriljem Madlenianuma da se oformi Operski centar u okviru koga će mladi pevači iz naše zemlje i šire kroz imati priliku da rade sa vrhunskim vokalnim pedagozima, i da unaprede svoju vokalnu tehnike. Kao rezultat ovog rada planirana je jedna operska produkcija u kojoj će učestvovati i sam Zoran Todorović.

Važan deo konferencije je bila najava prve premijere u ovoj sezoni. U pitanju je drama NANA po romanu Emila Zole, a u režiji Ivane Vujić. Ivana Vujić je istakla da je rad na komadu veoma naporan, ali i oslobađajući. Baviti se ovako velikom temom u današnje vreme, kad je sve devalvirano i kada je istina precenjena prava je počast. Ona se zahvalila gospođi Zepter što tako nesebično daje sebe umetnosti, jer gospođa Vujić ističe da u Madlenianumu ima sve neophodne uslove da se bavi vrhunskom umetnošću. Po njoj prava je privilegija imati tako veliki ansambl (17 glumaca) na sceni, ona je namerno birala od doajena, gde je Vlasta Velisavljević najstariji (93 godine) do mladih nada, od kojih su neki još studenti. Kako kaže, i od jednih i od drugih ona uči. Tamara Aleksić koja igra naslovnu ulogu u ovoj drami istakla je da je bila mirna od onog trenutka kada su počele probe, jer se njen unutrašnji osećaj za ovaj tragičan lik, poklopio sa rediteljkinom koncepcijom. Premijera je 25. novembra, prva repriza 29. novembra.

Na konferenciji direktor Rackov se osvrnuo i na ostatak sezone i najavio još jednu sjajnu korpodukciju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, u pitanju je opera Manon Lesko, retko izvođena kod nas, koju predvodi Pjer Frančesko Maestrini kao reditelj, sa svojim bliskim saradnicima iz Italije, a kao dirigent se pojavljuje svetski priznat, a naš umetnik Srboljub Dinić. Solisti i orkestar je iz Narodnog pozorišta u Beogradu. Premijera ove nove koprodukcije najavljena je za kraj novembra u Narodnom pozorištu i početak decembra u Madlenianumu. Gospođa Vujić, kao upravnica NP se osvrnula na još jednu saradnju sa teatrom Madlenianum, istakavši da ove dve kuće nisu konkurencija, nego su naprotiv primeri dobre sinergije i zajedništva u misiji služenju umetnosti. Postavka ove opere će biti moderna i ona se osvrnula na nedostatak operskih reditelja kod nas uz želju da se odsek za opersku režiju otvori na našim fakultetima.

Za kraj ovog druženja sa novinarima najavljen je još jedan koncert, jer će ovo postati stalna praksa Madlenianuma da i kroz koncertnu aktivnost predstavlja najbolje pevače iz sveta i kod nas. Publika će već 21. oktobra na Velikoj sceni moći da čuje italijanske umetnike Donatu D’Anuncio Lombardi i Anđela Fjore, uz domaće snage Nikolu MIjailovića I Branislavu Podrumac. Oni će održati svečani koncert povodom 140 godina diplomatskih odnosa između Republike Italije I Republike Srbije, u organizaciji Ambasade Italije u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu i Madlenianuma.

 

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..