CIRKOBALKANA VI  - Nesvrstani Cirkus, od 14. do 22.09.2018. u Novom Sadu, Sunčani Kej bb, ispred Češkog magacina. Pred nama je šesto po redu izdanje Cirkobalkane – festivala savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru, nezavisnom prostoru za izvođenje, edukaciju i kreaciju. Ovaj jedinstveni festival u regionu organizovan je od strane entuzijasta i zaljubljenika u cirkus, okupljenih oko organizacija Cirkusfere iz Beograda i Cirkorame iz Zagreba, uz nesebičnu podršku ovogodišnjih lokalnih partnera Cirkoneo iz Novog Sada.

Sa željom za jačanjem, razvojem i podrškom cirkuskoj sceni u Novom Sadu, Cirkobalkana će po prvi put biti prezentovana novosadskoj publici u periodu od 14-22.Septembra.

Kroz svoju bogatu istoriju, cirkus kakvog danas poznajemo, prolazi kroz različite faze razvoja, poprima najrazličitije oblike i često menja mesto izvođenja – od šatora kao prvobitne cirkuske pozornice, preko kabarea, ulice, teatra, sportskih objekata itd. Bez obzira na sve jedno je sigurno, zvao se on novi, savremeni, klasični, tradicionalni ili bilo kako drugačije, cirkus je i dalje cirkus i kao takav pripada izvodjačkoj umetnosti kojoj se publika divi, uz koju se smeje, ostaje bez daha i uvek joj se radosno vraća.
Cirkus je umetnost koja ima svoju tehniku, veštinu i predstavlja se publici u neograničenom broju formi. Zato je možda najpravednije reći da je ono što trenutno zaokuplja našu pažnju  – nesvrstani cirkus. U zemlji koja se ne može pohvaliti bogatom cirkuskom tradicijom, i zemlji gde se reč cirkus koristi isključivo u političkim floskulama, ovo je možda najbolji opis trenutnog pogleda na cirkus, kao i činjenica da samo ovakvim pogledom na cirkus, i njegovim umetničkim potencijalima, možemo doći do nove publike koja se treba upoznati  sa njim.  

Selekcijom umetničkih radova i željom da produbimo saradnju i razmenu umetničkih praksi domaće, regionalne i evropske cirkuske scene, na festivalu će biti prikazan trenutni diverzitet cirkuskog promišljanja umetnika koji se ogleda u angažovanosti, eksperimentu, političnosti ali i odnosa prema publici.
 
Tako će tokom devet dana festivala publika imati priliku da pogleda najrazličitije cirkuske fuzije i hibride šest predstava iz Francuske, Italije, Belgije, Hrvatske, Slovenije i  Srbije, četiri rada u nastajanju mladih regionalnih umetnika, Open Stage, tri predstave za decu lokalnih grupa kao i bogat prateći program u vidu muzičkih i vatrenih performansa, okruglih stolova, tribina, rezidencija i još mnogo toga što danas nazivamo cirkusom.

Stoga dobro proučite program, odaberite nešto ili sve i pod okriljem crvenog šatora otkrijte svet CirkoBalkana festivala.

Festival je ove godine finansijski podržan od: Francuskog instituta, Teatroskopa, CircusNext-a, Ministarstva Kulture i informisanja R.Srbije, Fondacije „Novi Sad 2021“, Program Kreativna Evropa - Europska unija, Ministarstva kulture R.Hrvatske, Zaklade Kultura nova.

Program festivala: http://cirkobalkana.org/hr/cirkobalkana-6-program-novi-sad-2/

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..