Poznati pantomimičar iz Pariza i svojevremeno asistent čuvenog Marsela Marsoa - Gerasim Dišlijev, izvešće na predstojećem šestom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfestu zabavnu i intrigantnu predstavu „Van mesta“. Pomerite čoveka iz njegove dnevne rutine, dodajte obilje incidenata, sve van njegovog uticaja, i on će uvek završiti van svog mesta, uprkos sebi. Gerasim Dišlijev je putujući svetom zaljučio da je smeh univerzalan i prepoznatljiv bez obzira na jezik, boju kože, veru, naciju i kulturu. Zbog toga je cilj ove predstave humor i smeh kao jedini način da se shvati svet oko nas - da se ne uzima za ozbiljno.

Jezikom teatra pokreta i pantomime "Van mesta" naglašava avanture običnog čoveka bačenog u "neobičnost" pozorišta. Obično telo unutar mehanike teatra. I ovo telo se trese, bori, koči, reaguje. Ovo telo deluje pod reflektorom svih kontradiktornosti koje ga okružuju. Njegove avanture su ogledalo naših sopstvenih turbulencija u traženju našeg ili pravog mesta u teatrima naših života. Tada oni postaju nepresušan izvor inspiracije. Jedno pitanje ipak ostaje: "Da li iko zaista zna svoje pravo mesto?". Oni koji su kadri da na ovo pitanje odgovore su pozvani na pozornicu!"

„Van mesta“ će biti izvedena prvog festivalskog dana od 21h u sali Doma vojske u Vranju. Ulaz je - kao i za sve ostale programe P(h)antomfesta – slobodan.

Prateći program 6. P(h)antomfesta posebno je zanimljiv: poznati američki pantomimičar Bil Bauers će prvog festivalskog dana, 22. septembra, od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“, dok će sutradan makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvesti eksperimentalni program „Pantomima izlazi na ulicu“. Ovog puta on će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju od 13 časova igrati „običnog pantomimičara“ raspoloženog za „razgovor“. Nakon prošlogodišnjeg uspeha programa koji je pod nazivom „Bakiji u pohode“ održan u Gornjoj čaršiji (pretežno naseljenom romskim stanovništvom), kao i veoma zapaženih prethodnih izdanja (2014. - „Pantomimičar na pijaci“ i 2015. - „Pantomimičar na kafi“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom „Pantomimičar šeta gradom“.

Podsetimo, američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers nastupiće prvi put u Srbiji na šestom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest 23. septembra od 20 časova u Domu vojske, kada će izvesti predstavu „Više od reči“ za koju je čuveni The New York Times napisao: „Fascinantno. Dirljivo. 'Više od reči' očaraće vaše oči i uši“.

Prvog festivalskog dana, 22. septembra, odmah nakon svečanog otvaranja Festivala biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči!

Šesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održaće se u Vranju 22. i 23. septembra u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.
 

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..