Već afirmisani projekat, ciklus besplatnih koncerata "DŽEZ ZA DŽ" se nastavlja, a ove subote, 27. aprila od 13h u Klubu Doma omladine uživaćemo u muzici grupe Majamisty TriO. Ovaj bend, čiji je album prvenac "Mistyland" jedno od najboljih domaćih džez izdanje u protekle dve godine, predstavlja saradnju pijanistkinje Maje Alvanović, lidera trija i autora muzike, sa fantastičnim muzičarima sličnog senzibiliteta ‒ Ištvanom Čikom, Ervinom Malinom i Aleksandrom Drobac Čik.


Kako Maja Alvanović ističe, za nju bavljenje muzikom ima smisla samo kada je okružena pravim ljudima, sa kojima ostvaruje neophodnu harmoniju i hemiju: "Prijateljstvo i stvaranje se prepliću i nerazdvojive su komponente. Tako je i došlo do saradnje sa bubnjarem Ištvanom Čikom, a potom i kontrabasistom Ervinom Malinom. Pored toga što su iskusni i sjajni muzičari, kao i veliki kreativci čiji sam rad pratila godinama pre naše saradnje, oni su i moji prijatelji sa kojima me ne vezuje samo zajedničko muziciranje. Tu je i Aleksandra Drobac Čik sa kojom najčešće nastupamo kao 'trio plus jedan'. Ona svojim vokalom posebno doprinosi našem karakterističnom zvuku, kao i pojedinim aranžmanskim ostvarenjima." Zvuk svog benda opisuje kao instrumentalnu muziku u kojoj se tri instrumenta (klavir, kontrabas i bubnjevi) dopunjuju i imaju podjednako važnu ulogu: "Često dodajemo vokal, ali tekstova nema. Danas je maltene svaka muzika fuzija više pravaca, tako da ni našu ne možemo odrediti samo jednim. Stoga, definisanje pravca prepustam kritičarima i publici. Kritičari kažu: savremeni džez po uzoru na ECM produkciju, spoj klasičarskih, džez i latino elemenata, ambijentalni džez... A publika prepoznaje iskrenost i emociju," objašnjava Maja.


Za koncert na Beogradskom džez festivalu Maja kaže da je njihovo najznačajnijie izvođenje do sada: "Nama je taj nastup doneo novu publiku, kao i odlične kritike u domaćim i svetskim medijima. To je momenat u kom smo dospeli u žižu interesovanja džez javnosti, a desio se samo godinu i po dana od formiranja našeg trija. Za mene lično to je bio veliki preokret u životu ‒ do juče na klasičnoj sceni, a danas na najvećem džez festivalu u zemlji, uz imena kao što su Pet Metini, Čarls Lojd, sve sami velikani i moji uzori," objašnjava Maja Alvanović.


Ona svesrdno podržava ovu ideju Doma omladine o organizovanju besplatnih džez matinea: "Svaka inicijativa koja će učiniti da džez bude prisutniji u našoj svakodnevici, da se o njemu govori u medijima i da je lako i često dostupan ljudima, veliki je plus za organizaciju koja je pokreće."


Majamisty Trio publika najčešće može čuti koncertno, na raznim festivalima, kao i na njihovim samostalnim nastupima. Koncert u Domu omladine biće dobra prilika da se podsetimo sjajnih numera sa debi albuma, ali i da premijerno čujemo nove pesme koje će se naći na drugom izdanju benda: "Publika će imati ekskluzivnu priliku da čuje većinu numera koje će se naći na našem novom albumu," ističe Maja i dodaje: "I ovog puta ćemo nastupiti kao trio plus jedan, sa vokalom Aleksandrom Drobac Čik."


Planovi benda u narednom periodu vezani su za novo izdanje: "Već nekoliko dana nakon koncerta ulazimo u studio i započinjemo snimanje drugog albuma. Praznik rada proslavićemo radno!" sa osmehom zaključuje Maja Alvanović.

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..