Slovenačka pijanistkinja MAJA TAJNŠEK će se u utorak, 23. aprila 2013. godine (20 h) solističkim resitalom u Centru lepih umetnosti Guarnerius prvi put predstaviti beogradskoj publici, programom koji će biti premijerno upoznavanje sa retko izvođenim kompozicijama istaknutih slovenačkih autora, dok će drugi deo koncerta doneti poznate komade svetske klavirske literature, kompozitora poput Ravela i Rahmanjinova.

Tajnšekova je na evropskoj koncertnoj sceni poznata kao promoter slovenačkih autora, a za beogradski koncert je pripremila i dve svetske premijere - do sada neizvođene komade slovenačkih kompozitora Rijaveca i Glavine.

Program:
Rijavec, Glavina, Kopač, Škerjanc, Matičič, Scriabin, Ravel, Ginastera, Rachmaninoff

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Republike Slovenije u Beogradu.

Ugledna slovenačka pijanistkinja i profesor MAJA TAJNŠEK, koja je na evropskoj koncertnoj sceni poznata kao rpomoter istaknutih slovenačkih kompozitora, završila je studije klavira u Ljubljani i Mariboru. Pohađala je dvogodišnju specializaciju za izrazito talentovane studente u Gorici (Italija), pod  umetničkim vođstvom profesora Sijavuša Gadžijeva, a u akademskoj godini 2001/2002 usavršavala se na prestižnom Ruskom konzervatorijumu Aleksandar Skrjabin u Parizu, u klasi profesora Igora Laska.

Poslednje tri godine sarađuje sa prof. Arbom Valdmom, kako u Kelnu, tako i na specijalističkim studijama na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Tajnšekova je takođe i student druge godine doktorskih studija na Pedagoškom fakultetu Univerziteta na Primorskem u Kopru (Slovenija).

Više godina je radila kao profesor klavira i korepetitor u Muzičkoj školi u Idriji, kao i u drugim školama i konservatorijumima u Sloveniji i dobitnica je brojnih nagrada za svoj pedagoški rad. Majini učenici su dobitnici mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a izuzetno je cenjena i kao korepetitor.

Sarađuje sa istaknutim slovenačkim i inostranim umetnicima. Nosilac je licence i urednik on-line studija »Kreator«, za slovenačko, hrvatsko, nemačko i italijansko tržište. Poslednjih godina je preko sopstvenog umetničkog udruženja, značajno angažovana i kao organizator majstorskih radionica, takmičenja, koncerata, letnih akademija, itd.

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..