Zona B, jedna od najpoznatijih i koncertno najaktivnijih srpskih bluz grupa, nastupiće u utorak 23. aprila od 21h u Klubu Doma omladine. Ovaj koncert je još jedan u nizu besplatnih nastupa organizovanih u sklopu ciklusa "BLUZ ZA B" čiji je cilj da oživi Klub DOB-a - prostor nekada poznat po bluz svirkama, te da posetiocima ponudi novi format u kojem će moći da uživaju u bluz muzici na najbolji način. 

 

Aktuelnu postavu Zone B čine Dušan Duda Bezuha ‒ gitara, Dadi Stojanović ‒ gitara, Petar Zarija ‒ vokal, Zdenko Kolar ‒ bas i Dušan Ristić ‒ bubnjevi. Članovi benda Zona B o koncertu u Klubu DOB-a kažu: "Pre svega, svaki nastup Zone B je veliko zadovoljstvo za sve članove benda. Odavno smo shvatili da bez našeg uživanja u pesmama koje izvodimo nema dobre reakcije publke.Ovog puta, u Domu omladine sviraćemo probrani materijal sa albuma 'Pirat', 'Original', 'Devil blues' i 'Joker'. Možda ćemo odsvirati i neku novu stvar. Mi nastupe nikad ne planiramo u detalje – uvek računamo na mogućnost da se desi nešto neplanirano, što je po nama normalno, jer je bluz muzika improvizacije i trenutne inspiracije. Prava je stvar kad slušaoci prepoznaju te trenutke i prepuste se uživanju u živoj svirci."

 

Klub Doma omladine je za ovaj bend kultno mesto još od vremena kada se taj prostor nazivao “Jazz klub”, a potom i “St. James”: "Nostalgični smo jer je moja generacija u ovom prostoru imala prve koncerte i u tom smislu je veoma važno da se omogući, pre svega mladima, da nastupaju, steknu nova iskustva, provere kako publika doživljava njihovu svirku. To preispitivanje je jako bitno svakom bendu, svakom muzičaru, jer javni nastup vredi više nego desetak proba u nekom memljivom podrumu u kome bendovi obično steknu pogrešnu sliku o svojoj muzici. Više nastupa donosi veće iskustvo, veće znanje, bolje sviranje," objašnjavaju članovi grupe i navode da se itekako slažu sa inicijativom Doma omladine o pokretanju ovog ciklusa besplatnih koncerata.

 

Za bluz scenu u Srbiji kažu da postoji još od vremena kad je bluz bio mejnstrim muzika, krajem šesdesetih i početkom sedamdesetih godina: "Bilo je tu sjajnih bendova i sjajnih pesama koje su izvodili muzičari koji se nisu prevashodno bavili bluzom, već su svirali rok, džez... Bluz scena, u užem smislu, nastaje osamdesetih pojavom Point blank, Boba Tillija, Sirove kože, Bluz tria… Dakle, bila je i ostala veoma respektabilna. Mnoge muzički 'bogatije' zemlje nisu imale toliko dobrih bendova i izvođača bluza," tvrde članovi benda.

 

Drugo je pitanje da li u našoj zemlji postoji dovoljan broj lokacija na kojima možemo čuti dobre bluz svirke, ali na to, kako oni kažu, muzičari ne mogu da odgovore: "Nisu muzičari ti koji odlučuju gde će svirati. To pre svega zavisi od organizatora muzičkih priredbi i njihove procene da li će pozvani izvođač ispuniti njihova iščekivanja."

 

Svoj poslednji album, "Joker", Zona B je izdala u jesen 2011. godine: "Tada smo imali spremne pesme za još dva albuma. Mogli bismo odmah u studio, ali ipak ne planiramo novi album ove godine. Mada, ko zna?" zaljučuju tajanstveno članovi grupe Zona B.

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..