Ciklus besplatnih koncerata “BLUZ ZA B” u Domu omladine se nastavlja, a poslednjeg martovskog utorka, 26.03. u 21h, u Klubu DOB-a nastupiće jedan od najpostojanijih domaćih rhythm i blues sastava, bend Sirova koža. Lider grupe Jovan llić je godinama nastupao sa brojnim grupama u rodnom Šapcu, kao i u Beogradu, a osnivanjem sastava Sirova koža (ili Raw Hide kako su zbog čestih nastupa u inostranstvu takođe poznati) 1982. godine krenuo je da istražuje tradicionalne i savremene aspekte blues muzike.


Posle čestih personalnih promena, grupa se 1989. godine ustalila u postavi Jovan llić (vokal, usna harmonika), Vladan Stanošević (gitara), Ivan Stanošević (gitara), Darko Golić (kontrabas) i Blagoje Nedeljković (bubnjevi). O inicijativi Doma omladine da pokrene ciklus blues koncerata, Jovan ilić kaže: “Mislim da je to odlična ideja. Klub DOB-a je imao istorijsku ulogu u edukaciji publike tokom devedesetih, posebno one mlađe, a činjenica je da je grupa Raw Hide bila deo te scene više od petnaest godina.”


Bend je u početku svoj repertoar zasnivao na obradama, ali su vremenom sve više počeli da se oslanjanju na sopstveni materijal. Nedavno su proslavili tri decenije postojanja promocijom dvostrukog albuma ‘Don’t count my days’ u klubu ‘Kuglaš’. Ovo izdanje činе disk sа nоvim mаtеriјаlоm i kоlеkciја snimаkа nаstаlih izmеđu 1987. i 1991. gоdinе. Moglo bi se reći da su nove pesme već zaživele među ljubiteljima bluza: “Publika uvek voli nove stvari, mada je nekad potrebno više vremena da ih prihvati,” ističe Ilić.


Sirova koža često nastupa po klubovima, ali festivalski nastupi im nisu ništa manje zanimljivi i izazovni: “Klupska svirka ima svoje draži zbog bližeg kontakta sa publikom i povratne energije, ali koncert na nekom festivalu ti daje moćniji zvuk i ako uspeš da ovladaš velikim brojem ljudi, dobiješ još jednu dimenziju koje nema u klubu.”


Jovan Ilić navodi da je zvuk benda vremenom postao stabilniji i „veći”, ali da, sudeći po reakcijama publike, Sirova koža nije izgubila ništa od svoje energičnosti, te je sigurno da nas na koncertu u Klubu Doma omladine očekuje žestoka svirka. “Sviraćemo kako stvari sa novog albuma, tako i stare, poznate pesme iz našeg repertoara,” zaključuje Ilić.

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..