Koncert “Opersko veče” na kome će nastupiti sopran Sanja Kličković i pijanista Uki Ovaskainen, biće održan 20. marta u Sali Centra za kulturu Rakovica, sa početkom od 20 časova.

 

SANJA KLIČKOVIĆ je rođena u Beogradu. Muzičke studije završava u Atini (Grčka), sa „Diplomom“ koja muzičara priznaje i kao umetnika i kao pedagoga, u svetu prinatu kao diplomu master studija, kao stipendista grčkog konzervatorijuma „ATHENAEUM“, u klasi profesorke Hristine Gianakopoulou. Osvojila je prvo mesto na svetskom takmičenju pravoslavnih horova, i Abraševiću.  Tokom studentskog boravka u Atini održala je brojne solističke recitale, bila gost na koncertima kolega, učestvovala na majstorskim kursevima eminentnih operskih umetnika grčke i sveta: Kostas Pashalis, Aris Hristofelis, Dimitra Theodosiou, Brigit Nickl, Kurt Equiluz i dr.  Bila je član hora „Grčke nacionalne opere“ za izvođenje opere „Karmen“ Žorža Bizea, u antičko grčkom nacinalnom teatru „Irodio Atikus“, kao i operskog hora privatnog muzičkog zdanja „Megaro Mouzikis Athinon“ za izvođenje opere „Kepec“ – „Der Zwerg“ kompozitora Alexander Zemlinsky. Po završetku studija, vratila se u rodni Beograd i nastavlja sa svojim umetničkim radom u Srbiji. U periodu od 2011. godine održala je brojne solističke koncerte u Beogradu: u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“, Galeriji „Progres“, Muzičkoj galeriji „Kolarčeve zadužbine“ u organizaciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine, koncert u najstarijoj koncertnoj dvorani Beograda – sali Muzičke škole: „Stanković“ u organizaciji Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS-a), koncert u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Od aprila meseca 2011. godine primljena je u status samostalnog umetnika Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS-a). Pored muzičkog obrazovanja, Sanja Kličković je diplomirani Nastavnik likovnog vaspitanja od 2002. godine na “Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti“, kao i diplomirani profesor Engleskog jezika i književnosti na državnom grčkom univerzitetu KAPODISTRIAKO u Atini , a takodje je i diplomirani je kulturolog master na „Fakultetu za kulturu i medije“ Univerziteta u Beogradu.

 

UKI OVASKAINEN je rođen u Espou (Finska). Klavir svira od svoje pete godine, a prvi nastup sa orkestrom imao je u jedanaestoj godini. Studirao je na Muzičkoj akademiji “Sibelius” u Helsinkiju u klasi prof. Hui-Jing Tavašerna, a potom na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji kod prof. Hozea Ribere, gde je diplomirao i magistrirao sa najvišom ocenom. Od 2006. godine je u klasi prof. Matija Raekalija, na solističkoj liniji Konzervatorijuma za muziku i teatar u Hanoveru. Učestvovao je na majstorskim kursevima Pnine Salcman, Čarlsa Rouzena, Andrasa Šifa, Jalija Vagmana i Emanuela Krasovskog. Aktivan je kao solista i kamerni muzičar u celoj Skandinaviji, Finskoj, Nemačkoj, Austriji, Izraelu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj i Španiji. Svirao je solističke koncerte i učestvovao na festivalima kao što su Espo međunarodni pijanistički festival, Zlatni dani Kopenhagena, Majski muzički memorijal “Josip Slavenski”, Celo fest i Flauta fest u Beogradu, Festivo – Chiemgau, Weilburger Schlosskonzerte, Mattsee Diabellisommer. Od 1987. do 1996. godine sarađivao je sa horom Tapiola, učestvujući na brojnim turnejama i svirajući preko 200 koncerata na četiri kontinenta.  2010. godine nastupao je u Konzerthaus-u u Beču, u seriji kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra i radio kao korepetitor Opere Faber (umetnički direktor Ivan Ludlow), u Portugaliji. Radi kao umetnički saradnik na gudačkoj katedri na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.


P R O G R A M K O N C E R T A:


Francesco Cavalli: Delizie contente arija antika iz opere “Giasone” – 1649.
Giovanni Battista Pergolesi: Stizzoso, mio stizzoso arija iz opere “La Serva padrona”
Gaetano Donizetti: “Quel guardo il cavaliere” aria Norine iz opere “Don Pasquale”

Frederic Chopin: Nokturno F – Dur op.15 br.1

Wolfgang Amadeus Mozart: Un moto di gioja K.579 solo pesma
Sergei Rachmaninoff: Zdjes harašo Op.21 No 7. solo pesma
Bela Bartok: Ucca, ucca, ég az ucca iz zbirke „Mađarske narodne pesame“ pesma br 5.
Kodaly Zoltan: Fére tőlem bubánat iz zbirke „Mađarske narodne pesame“ pesma br 20.
Imre Kalman: Hej, Rozsam arija Silvije Varescu iz operete „Knjeginja čardaša“

Frederic Chopin: Nokturno Fis – Dur op.15 br.2

Svetozar Saša Kovačević: Zidni sat solo pesma
Konstantin Babić: Volim tvoje ruke solo pesma
Leonard Bernstein: „Glitter and Be Gay“ arija Cunegonde iz operete „Candide“

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..