U nastavku ciklusa „DŽEZ ZA DŽ“ ove subote u 13 časova u Amerikani nastupiće niški bend Eyot, a čine ga Dejan Ilijić (klavir), Slađan Milenović (gitara), Miloš Vojvodić (bubnjevi) i Marko Stojiljković (bas).

 

Povodom predstojećeg koncerta, razgovarali smo sa Dejanom Ilijićem koji smatra da je inicijativa Doma omladine sjajna prilika da se tokom cele godine jazz približava široj publici, posebno s obzirom na to da je u Srbiji ova vrsta muzike uglavnom prisutna samo kroz festivalsku ponudu. „Ovi džez matinei takođe će dati priliku mladim sastavima da predstave autorski rad. A verujemo da će poput nas, i starije kolege dati podršku ovom projektu.“


„Koliko vidimo, zainteresovanost je velika i nadamo se da će imati uticaj i na ostale gradove u Srbiji da pokrenu nešto slično. Džez, i umetnička muzika uopšte, mogu biti, ako ne glavni, onda među najbitnijim predstavnicima Srbije u svetu, i nadamo se da je ovo jedna od inicijativa koje vode ka tome,“ kaže Ilijić.


Muziku koju sviraju predstavljaju kao mešavinu raznih stilova: ambijentalnog džez roka, etna, panka, drum and bass-a, sa uticajima klasične muzike dvadesetog veka. Eyot je među pobednicima Umbria Jazz Balkanic Windows konkursa 2009, a najpoznatiji džez vebsajt "All About Jazz" ih je više puta izabrao za svoje rubrike: Video of the day & Mp3 of the day. Pored regularnih nastupa po klubovima, česti su gosti na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu (Nišvill Jazz fest, World of Jazz u Dubaiju, DOKfest u Minhenu, Alarma Punk Jazz u Sofiji, Midem Off - Kan, Vićenca Jazz Fest, Jazzy Colours Pariz, azijska turneja 2012).


Na koncertu u Domu omladine sviraće prvenstveno numere sa aktuelnog, drugog izdanja „Drifters“. Dejan Ilijić o novom albumu kaže: „’Drifters’ je logičan nastavak ’Horizona’. Zadržali smo osnovu i atmosferu, a ono što je drugačije je da sada svi instrumenti imaju podjednaku ulogu. Kako smo mi kao bend rasli, tako je i naša muzika dobijala svoj oblik zajedništva. Verujem da smo sada definitivno došli do nekog svog izraza i zvuka i možda je to najbitnija stvar u ovoj ’Drifters’ priči.“


Budući da su prvenstveno „živi“ bend, sigurno je da nas na koncertu u DOB-u očekuje pun naboj emocija i energije: „Koncerti su trenuci zbog kojih se i bavimo muzikom. Tačno dve godine nismo svirali u Beogradu, i ovo je dobra prilika da nas čuju ljudi koji nas znaju od ranije, ali i da se predstavimo novoj publici na pravi način“, naglašava Dejan.


U narednom periodu planiraju prvenstveno što veći broj nastupa: „U planu su koncerti u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i u još nekoliko gradova, dok nas u aprilu očekuje ruska turneja. Što se tiče daljih aktivnosti u 2013, videćemo, veliki festivali su u igri, ali više o tome kad dođe vreme za to. ’Drifters’ dobija dobre kritike širom Evrope i sveta, pa se nadamo da će to doprineti zanimljivim dešavanjima u periodu pred nama,“ zaključuje Ilijić.


Linkovi
www.eyotmusic.net

FACEBOOK/EYOT

<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Putopisi, Intervjui..