Ciklus koncerata „DŽEZ ZA DŽ“ se nastavlja! Svake subote u 13h u Domu omladine, beogradska publika je u prilici da prisustvuje nastupima naših najtalentovanijih džez muzičara. Ovog vikenda u Amerikani svoj opus će predstaviti Milan Petrović Quartet, trenutno jedan od najaktivnijih bendova na našoj jazz sceni.


"Poznato je da je Dom omladine renoviran i da ima odličnu opremu, tako da je pravo zadovoljstvo posetiti koncert u ovom prostoru. Drago mi je da smo i mi dobili poziv i da ćemo svirati u subotu 09. februara", kaže Milan. Milan Petrović Quartet postoji od 2011. godine. Sviraju instrumentalni funk, blues, jazz, sa elementima popularne muzike i trenutno su jedan od najaktivnijih bendova na našoj jazz sceni. Tokom 2012. učestvovali su na nekoliko festivala od kojih je najznačajniji Nisville Jazz festival. Muzika koju izvode bazirana na temama sa albuma "Excursion" (2012, dobio sjajne kritike u Srbiji i okruženju) i na poznatim temama uz specifično izvođenje.

 

Govoreći o razlici između klupskih i festivalskih nastupa, Petrović kaže: „Klubovi su manji, intimniji prostori, pa smo uglavnom bukvalno oči u oči sa publikom. Na festivalima je sve to organizacijski podignuto na viši nivo, počevši od scene, ozvučenja i  prostora za publiku. Mi volimo nastupe na festivalima jer je to idealna prilika da se malo raširimo i odvrnemo, jer nas često u klubovima utišavaju“. Muziku koju svira sa svojim kvartetom Milan ovako predstavlja: "Mi smo mešavina jazza, bluesa, funka, grouvea. Uticaji su dolazili od strane raznih blues i jazz umetnika ali i popularne muzike. Članovi su takodje i različitih energija, pa se trudimo da sve to na neki način bude utkano u bend. Pored autorskih tema dajemo i naše viđenje muzike Hendrixa, Rolling Stonesa, Beatlesa, Marleya, Tarrentinea...."


Ovih dana ušli su u studio kako bi snimili drugi po redu album, a na proleće se može očekivati i puštanje u etar prvog singla, koji će nastaviti uspešan put započet prvim albumom.  Na pitanje koliko će se drugo izdanje razlikovati od prvog, Petrović odgovara: „Prvi album je moj autorski pečat rađen sa 38 prijatelja polako i studiozno. Drugi je album poznatih tema različitih žanrova u viđenju kvarteta, u aranžmanima koje smo zajedno formirali na svirkama i po idejama članova, snimljen u roku od četiri dana u studiju Više elektrotehničke škole. Sada je potrebno vreme da se snimljeni materijal pažljivo presluša i odaberu najbolje numere.“


Petrović navodi da je naša jazz scena odlična, bogata kvalitetnim muzičarima, ali i da postoji potreba za većim brojem lokacija na kojima bi posetioci mogli da čuju ovu vrstu muzike: „Novi klub doneće novu ekipu kojoj ova muzika može biti zanimljiva.“


Milan najavljuje energičan nastup u subotu, i pored nekih nepredviđenih okolnosti: „Ne ide nam u prilog to što je naš stalni basista tada na službenom putu, pa će ga zameniti jedan od prijatelja koji je snimao prošli album. Ali, kao i obično, ostavićemo srce na terenu i potrudićemo se da se predstavimo u najboljem svetlu,“ zaključuje Petrović.


Sledeći februarski JAZZ ZA DŽ, 16. februara, rezervisan je za nastup niškog benda Eyot, koji se svakako nalazi u apsolutnom vrhu talenata srpskog džeza. Koncert u Domu omladine biće koncertna promocija njihovog drugog albuma „Drifters“.

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..