Avtomobili-liveKroz projekat saradnje sa organizacijom Zavod Procultura, Dom omladine Beograda će pokušati da približi slovenačku muzičku scenu našoj i našu slovenačkoj, na sistematski način, predstavljajući po jedan tamošnji bend svakog meseca.

 

Ideja je da ubrzamo i pomognemo kulturnu razmenu između naše dve sredine, kao i da svim akterima scene olakšamo komunikaciju. Prvi koncert u seriji je nastup legenadrnog sastava Avtomobili, 18. januara u Domu omladine, koji će promovisati svoj najnoviji album „Pozna pomlad“. Avtomomobili su veoma poznati slovenački bend. Osnovani su u Novoj Gorici u 1982. od strane dva brata Mirka i Marka Vuksanovića. Tokom osamdesetih godina, uglavnom su imali koncerte izvan Slovenije, u drugim republikama tadašnje Jugoslavije, dok je kasnije fokus njihovog rada na slovenačkoj sceni. U karijeri su objavili deset albuma. Sada nakon 20 godina ponovo dolaze u Beograd! 


Tim povodom razgovarali smo sa Markom Vuksanovićem, pevačem i jednim od osnivača Avtomobila. Na pitanje koliko se toga promenilo za proteklih 30 godina u samom bendu i njihovom muzičkom izrazu Marko Vuksanović odgovara: "Naravno da je u tako dugom razdoblju bilo trenutaka koji nisu bili laki. Sem toga, mislim da je prirodno da se grupa za to vreme menjala i evoluirala. Od prvobitne postave, u bendu smo ostali moj brat Mirko i ja. Novi ljudi nose nove poglede, drugi muzički ukus i znanje, a to sve utiče ne samo na zvuk grupe, nego i na muzičke sadržaje i estetiku u celini. Godine su isto tako te koje nas menjaju. Promene u nama se odražavaju u onome što radimo. Sa druge strane, teško je ne biti ono što jesi: pesme su na neki način iste u svojoj različitosti.", kaže Marko. 

     

Novotalasna scena je nesumnjivo bila bitna za nastanak i rad benda: "Naravno da dugujemo mnogo muzici Novog talasa. Svi smo uvek deca vremena u kome smo počeli stvarati. Tako su i te novotalasne godine na neki način ukodirane u nama, ne samo u muzičkom smislu."

 

"Pozna pomlad" je aktuelno ostvarenje benda na kom se našlo 10 pesama: "Rekao bih da je ovo ploča sa puno atmosfere. Ugođaj je zapravo ono što je najbitnije za našu muziku. Muzički, ploča zvuči veoma organski, bez nekih velikih produkcijskih inervencija, a ujedno aranžerski veoma kompleksno," navodi Vuksanović.

 

Bend se nada dobrom prijemu srpske publike: "Sasvim smo svesni da dolazimo kao nepoznata grupa i da je sećanje na nas izbledelo. Ne možemo se osloniti ni na šta drugo sem na iskrenu i dobru svirku. Do sada nam je to polazilo za rukom.", zaključuje Marko Vuksanović.


Ulaznice za koncert benda Avtomobili su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 800 dinara u pretprodaji, odnosno 1000 dinara na dan koncerta.

 

2. februar 2013. // Elevators
Sigurno najbolji slovenački jazz - rock - funk fusion bend, koji se sastoji od najboljih slovenačkih muzičara. Svi sviraju ili su svirali u veoma popularnim slovenačkim bendovima:
- Sergej Ranđelović bio je bubnjar grupe Elvis Jackson
- Robi Pikl je gitarista Magnifica i osnivač i pevač grupe Manouche
- Jani Hace basista benda Siddharta i
- Davor Klarič (klaviature) dolazi iz grupe Šank Rock.
Imaju dva albuma i njihovi koncerti su veoma snažno energetsko iskustvo!
http://www.myspace.com/elevatorsband


9. mart 2013. // Gušti
Muzički aktivan od mladosti, Miha Guštin Gušti, javnosti je poznat po mnogim hitovima koje je pisao za slovenački rock bend Big Foot Mama, kao i po saradnji sa pevačicom Polonom Kasal, sa kojom je napravio veoma uspešan album. Svoje treće  izdanje - Naša Stvar – napravio je sa hrvatskom pevačicom Emom Gagro. Jako je popularan u svim zemljama ex Jugoslavije.
http://www.gusti.si/


MAJ 2013. // Leeloojamais
Grupa koja se može pohvaliti nominacijom za MTV Music Avards,  retki predstavnici slovenačke muzičke scene koji su se pojavili na Exit festivalu u Srbiji. Lara Love je pevačica koja fascinira svojim glasom i stasom. LeeLooJamais je počeo sa debijem Pod Vplivom u 2001, njihov zvuk je obogaćen na ploči Nextasy u 2004, dodajući R & B, soul i hip-hop . Poznati su kao jedan od najboljih live-act bendova  u Sloveniji, a imaju i titulu za najbolji album godine. Lara Love otišla je i u solo karijeru, ali sa bendom je snimila najnoviji  album Excuse my imagination, koji  je pobrao odlične kritike.
http://www.leeloojamais.com/


APRIL 2013. // Elvis Jackson
Oni su top bend u Sloveniji! Grupa je objavila četiri albuma i već 15 godina svira u mestima širom Slovenije i Evrope. Njihov muzički stil pokriva ska, punk, hardcore punk, reggae i metal. Poslednji album Against The Gravity je snimljen sa veoma poznatim imenima iz sveta muzike, te album ima dodatnu vrednost. Pripremite se, polećemo!
http://www.elvisjackson.com/


SEPTEMBAR 2013. // Pero Lovšin
Jedan od napoznatijih muzičara u Sloveniji i na području ex- Jugoslavije. Tokom sedamdesetih godina Pero i Gregor Tomc napravili su punk bend Pankrti koji je delovao do 1987, dajući temelj za razvoj punk rock scene u Sloveniji i tada u Jugoslaviji. Pre nego što je počeo veoma uspešnu karijeru solo muzike, osnovao je rok grupu Sokoli, koja je dobila brojne nagrade – "Devica Marija " je i dalje jedan od najprodavanijih slovenačkih albuma.  Solo karijera dovela ga je do Jamajke, gde je snimao sa poznatim bendom legende Bob Marleya, The Wailers, i do producenta Briana Jobsona. U novoj fazi predstavlja kompletan pregled svog rada, kako na novom albumu (Pankrti, Sokoli, Pero Lovšin), tako i na promo koncertima po Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj...
http://www.pero-lovsin.com/


DECEMBAR 2013. // Siddharta
Siddharta je petočlani slovenački rock bend koji je formiran 1995. godine. Posle više od 15 godina stvaranja muzike jedna je od najuspešnijih i najpopularnijih muzičkih grupa u Sloveniji. Ime Siddharta grupa je dobila po čuvenom romanu nemačkog pisca Hermana Hessea sa istim naslovom. Snimili su 9 studijskih veoma uspešnih albuma i dobili brojne nominacije i nagrade u Sloveniji i u inostranstvu.
http://www.siddharta.net/

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..