U četvrtak, 29. jula u 20h u UK Parobrod je koncert elektroakustičnog kvarteta Kaplan / Džukljev / Zarić / Barrett. Međunarodni kvartet koji po prvi put nastupa u sastavu: Milana Zarić (harfa), Marina Džukljev (klavir), Leonel Kaplan (truba i elektronika) i Ričard Beret (elektronika) i sačinjen je od vodećih imena improvizatorske scene iz Argentine, Velike Britanije i Srbije. Kvartet će se ovog leta premijerno predstaviti sa dva koncerta u Novom Sadu i Beogradu. Sarađujući dugi niz godina, lokalni duo Milana Zarić/Richard Barrett ovim putem nastavlja praksu saradnje sa drugim muzičarima, proširujući svoju duo formaciju na kvartet, zajedno sa gostom iz Argentine Leonelom Kaplanom i novosadskom pijanistkinjom Marinom Džukljev.

Svi članovi kvarteta imaju međunarodnu reputaciju na polju slobodne improviziacije, savremene kompozicije, brojna izdanja, kao i saradnje sa vodećim imenima svetske savremene muzičke improvizatorske scene.

Milana Zarić (SRB)

Harfistkinja iz Beograda, medjunarodno je aktivna u klasičnoj, savremenoj komponovanoj i improvizovanoj muzici. Milana kombinuje orkestarsko i  kamerno muziciranje sa solo nastupima, spajajući klasičan muzički jezik sa savremenim senzibilitetom I novim tehnologijama. Idejni je tvorac mnogih domaćih I medjunarodnih projekata, koji imaju za cilj stvaranje novih mostova I rušenja barijera izmedju tradicionalnih uloga kompozitora I izvođača. Milana je solo harfistkinja Beogradske filharmonije od 2005., kao I vodja vodećeg srpskog ansambla za savremenu muziku Studio 6 koji 2022 navršava deset godina postojanja. Saradjuje sa domaćim I inostranim muzičarima u manjim kamernim, kao I većim ansamblima. U duetu harfa I elektronika, sa Richard Barett-om, nastupa širom sveta od 2013. godine. Kao solista, kamerni I orkestarski muzičar, nastupala je na festivalima I turnejama širom Evrope, u SAD,  Australiji, Singapuru. Aktivno saradjuje sa  improvizatorima, zvučnim I vizuelnim umetnicima, kao i sa brojnim kompozitorima, čija je solo i kamerna dela izvela premijerno. Kao aktivan predavač, održala je majstorske kurseve I radionice na prestižnim domaćim, evropskim I američkim univerzitetima.

Richard Barrett (UK/SRB)

Internacionalno je aktivan kao kompozitor, izvođač, kao I predavač/profesor na Institutu za Sonologiju pri Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu I pri Akademiji za kreativne I izvođačke umetnosti Univerziteta u Lajdenu u Holandiji. Njegov rad pokriva oblasti od kompleksne notirane muzike savremenog izraza, do slobodne improvizacije, od akustične kamerne muzike do inovativne upotrebe digitalne tehnologije. Richardove kompozicije izvode renomirani solisti i ansambli širom sveta, a njegovi stalne saradnike se ubrajaju australijski ansambl za novu muziku Elision, zatim duet Furt u Velikoj Britaniji i srpski Ansambl Studio 6. Richard redovno nastupa na elektronici u mnogim formacijama na medjunarodnim festivalima, od kojih često u Elektroakustičnom ansamblu čuvenog Evan Parker-a. Richardove kompozicije su dokumentovane na preko 40 CD izdanja. 2019. godine izdao je knjigu pod nazivom Music of Possibility (Vision Edition). Richard živi u Beogradu od 2014. godine.

Marina Džukljev (SRB)

Pijanistkinja i edukator iz Novog Sada, aktivna je na polju savremene muzike, slobodne improvizacije i primenjene muzike. Marina se u svakom projektu posvećeno bavi instraživanjem sonornih mogućnosti sviranja klavira i van tradicionalnom pristupu, koristeći na originalan i inventivan način proširene tehnike sviranja instrumenta.Nastupa širom Evrope sa vodećim imenima eksperimentalne, savremene i fri džez muzike. Članica je kvarteta, septeta, tenteta i velikog ansambla kompozitora i violiste Silarda Mezeia, sa kojim dugi niz nastupa i objavljuje izdanja.Ostvarila je snimke za nacionalne radijske kuće: Radio ARS (Slo), Radio ORF (AT), HRT3, RTS digital, Radio Beograd 3, Radio Novi Sad. Nastupala je širom Evrope i regiona na brojnim festivalima i koncertnim serijama. Aktivno snima i objavljuje muziku za izdavače FMR (UK), Leo Records (UK), Slam Productions (UK), WMAS (SRB), Klopotec (Slo), Interstellar records (AT).

Leonel Kaplan
 
Trubač iz Argentine aktivan na polju slobodne improvizacije. Više od dvadeset godina je nezaobilazni akter  međunarodne impro scene, svirajući I snimajući izdanja širom Latinske Amerike, Evrope I Sjedinjenih Američkih država. Kaplan je redovno sarađuje sa muzičarima: John Butcher, Klaus Fillip, Tetuzi Akiyama,Christof Kurzmann, Axel Doerner Audrey Chen, Nate Wooley I mnogi drugi.Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama, kao i na festivalima nove muzike, a kao kompozitor i zvučni umetnik redovno sarađuje sa plesačima i brojnim teatrima širom sveta,  ali i za svetlosne instalacije sa kompanijama i umetnicima poput Capriconnection (Švajcarska), Nicole Bindler (USA), Ly Thanh Thien (Francuska), Aleksandra Stratimirović (Švedska/Srbija). Muzika Leonela Kaplana uvrštena je u kataloge renomiranih izdavačkih kuća kao što su ESP-DISK' (USA), Another Timbre (UK), Relative Pitches (USA) i drugi.

Cena ulaznice za ovaj događaj je 300 din.

<<  Novembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..