Udruženje stvaralaca 2B i Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, Vam predstavljaju koncert klasične muzike za 2 klavira na otvorenom pod nazivom MUZIKA ZA PONETI. U nedelja, 20. juna , sa početkom u 18h, dragi sugrađani će moći da uživaju u muzičkom izvođenju klavirskog dua Bratić/Gođevac, BG DUO, na otvorenoj sceni u parku srpsko-japansog prijateljstva u Rakovici. Kulturnoumetnički sadržaj koncerta, izvrsnost domaćih pijanista, atraktivan javni prostor na otvorenom za realizaciju koncerta kao i obezbeđivanje 2 klavira za interpretaciju, čine ovaj program zaista jedinstvenim i ekskluzivnim samim po sebi.

Koncert, ima za cilj promociju i popularizaciju umetničke muzike, promociju profesionalnih muzičara i muzičkog stvaralaštva uopšte čineći klavirsku muziku dostupnom široj populaciji i raznovrsnijoj publici.

Program sa kojim će pijanisti Dragomir Bratić i Marija Gođevac u okviru BG DUOa predstaviti u nedelju, 20. juna je:

• J. S. Bah arr. BG Duo,
Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit Schafe können sicher weide

• A. Vivaldi, Sento in seno ch'in pioggia di lagrime

• D.Šostakovič Svita za dva klavira

• F. List, Mađarska rapsodija br. 2 (Listova obrada)

• S. Rahmanjinov, Vokaliza

• K. Sen Sans, Igra smrti

Koncert MUZIKA ZA PONETI ”donosi sa sobom” premijerno izvođenje dela klasične muzike za 2 klavira, van koncertnih dvorana, u javnom prostoru, na otvorenom gde do sada nije bilo izvođenja ovog tipa, čineći koncerte dostupnim velikom broju stanovnika, ne samo ljubiteljima klasične muzike već i ostalim posetiocima.
Koncerti MUZIKA ZA PONETI se besplatni za sve posetioce.

Organizaciju koncerta MUZIKA ZA PONETI potpisuju Udruženje stvaralaca 2B i Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica. Projekat je podržan od strane Grada Beograda, Sekretarijata za kulturu. Prijatelji programa su GO Rakovica i Piano Land Beograd

Ideja o Svetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio je celonoćnu muzičku proslavu prvog dana leta koji je najduži dan u godini.

Njegovu je ideju pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svetskoga dana muzike i prvoga dana leta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..