Popularne kompozicije velikih autora u izvođenju mladih nada svetske koncertne scene u najlepšoj kamernoj sali na Balkanu. Koncerti kamernih ansambala uz predavanje mladog srpskog graditelja violina, školovanog u Kremoni. Međunarodni festival kamerne muzike "ARS LONGA", koji će ove godine doživeti svoju premijeru, je zamišljen kao višednevni muzički dogadjaj, koji za cilj ima susret mladih umetnika iz zemlje i inostranstva i približavanje najkvalitetnije kamerne muzike široj publici.

 

Festival će okupiti vrhunske mlade muzičare iz različitih delova sveta (iz Češke, Čilea, Poljske, Gruzije i Srbije), umetnike koji su se do sada mnogo puta dokazali na svetskoj koncertnoj sceni, dok će mnoge od njih domaća publika upravo kroz festival upoznati po prvi put. Posle uvodnog koncerta u Kragujevcu 4. aprila, festival će svoj život nastaviti u Centru lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu 6, 7. i 8. aprila.

 

Uz drevnu latinsku izreku Ars longa, vita brevis (umetnost je besmrtna, a život kratak) kao inspiraciju, osmišljen je festival jedinstven za našu zemlju i region –  na festivalu učestvuju mladi talentovani muzičari, dobitnici najvećih nagrada na uglednim internacionalnim takmičenjima, koji su trenutno na specijalističkim studijama u najpoznatijim muzičkim akademijama u Nemačkoj.

 

Programi koncerata festivala su sačinjeni od najpoznatijih kompozicija kamerne muzike, u izvođenju ansambala različitih formacija– trija, kvarteta, kvinteta i seksteta, što predstavlja programski koncept veoma redak čak i na svetskoj muzičkoj sceni. Publika festivala će u okviru tri večernja koncerta biti u prilici da čuje popularne kompozicije velikih autora poput Pjacole, Čajkovskog, Mocarta, Mendelsona, Šuberta i Bramsa.

 

Festival će poseban programski segment posvetiti upoznavanju publike sa još jednom umetnošću – zanatom izrade violina. Tim povodom će gost festivala biti Boris Batalović, mladi srpski violinista i graditelj violina, jedini sa ovih prostora koji je diplomirao na prestižnoj Internacionalnoj školi "Antonio Stradivari" u Kremoni, odakle su ponikli svi najpoznatiji svetski graditelji violina. Poslednjeg festivalskog dana Batalović će se u formi predavanja susresti sa publikom, predstaviti svoje instrumente i govoriti o ovom izuzetno cenjenom zanatu i iskustvima stečenim na petogodišnjem školovanju u Kremoni, kao i u kasnijem radu u svom ateljeu, koji je nedavno otvorio u Kragujevcu.

 

Učesnici festivala su:


Eduard Bajer, violina (Češka), Nikola Pančić, violina (Srbija), Wojtek Wieczorek, violina (Poljska), Alberto Castillo, viola (Čile), Ivan Knežević, viola (Srbija), Filip Tomić, violončelo (Srbija), Mladen Miloradović, violončelo (Srbija), Giorgi Sirbilashvili, klavir (Gruzija) i Boris Batalović, graditelj violina (Srbija).

 

PROGRAM FESTIVALA „ARS LONGA“

- SUBOTA, 6. april 2013. u 20 časova - koncert

D. Shostakovich - Gudački kvartet br. 8
(Nikola Pančić, Ivan Knežević, Alberto Kastiljo, Mladen Miloradović)

J. Brahms - Klavirski kvintet, f-mol
(Vojtek Vječkorek, Nikola Pančić, Ivan Knežević, Filip Tomić, Đorđi Sirbilašvili)

 

- NEDELJA, 7. april 2013. u 20 časova - koncert


E. Dohnanyi - Serenade (gudački trio)
(Vojtek Vječkorek, Alberto Kastiljo, Filip Tomić)

W.A. Mozart - Gudački kvintet, g-mol
(Eduard Bajer, Nikola Pančić, Alberto Kastiljo, Ivan Knežević, Mladen Miloradović)

F. Mendelssohn – Klavirski trio, d-mol
(Nikola Pančić, Mladen Miloradović, Đorđi Sirbilašvili)

 

- PONEDELJAK, 8. april 2013.

16 časova - predavanje Borisa Batalovića o školovanju u Internacionalnoj školi "Antonio Stradivari" u Kremoni (ulaz na predavanje je slobodan)

20 časova - koncert
A. Piazzola - Four seasons (arr. Ivan Knežević)
(Ivan Knežević, Eduard Bajer, Alberto Kastiljo, Filip Tomić, Đorđi Sirbilašvili)

P. I. Tchaikovsky - Suvenir iz Firence, gudački sekstet
(Nikola Pančić, Eduard Bajer, Alberto Kastiljo, Ivan Knežević, Mladen Miloradović, Filip Tomić)

Pokrovitelj festivala: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Organizatori: Centar lepih umetnosti GUARNERIUS i Muzički centar AD LIBITUM

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..