U okviru Belgrade Chopin Festa 1. marta od 21h u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće održan nesvakidašnji koncert klasične muzike. Mladi i afirmisani umetnici izvešće najlepše Šopenove melodije u obradama za različite kombinacije instrumenata.

 

Činjenica da su za ovaj koncert odabrani izvođači koji svojim radom ostavljaju značajan trag u oblasti klasične, džez, pop i rok muzike obećava odličnu atmosferu, kaže Milenija Reljić, direktorka festivala.

 

"Svi koje ćemo videti na sceni aktivno nastupaju, i spadaju u maštovite i spremne da ekperimentišu, to jest da prihvate izazov ‒ a obraditi Šopena je veoma izazovno, ali i zahtevno. Pored renomiranih imena, tu su mladi i perspektivni umetnici koji već imaju zavidno scensko iskustvo, kao što je grupa 'Jazz veze' . Dakle, na koncertu učestvuju priznata i nova muzička imena čije će obrade publici sigurno doneti uživanje i dirnuti srce i dušu", kaže Milenija Reljić.


Na koncertu "ŠOPEN KAO INSPIRACIJA" u Domu omladine publici će se predstaviti: Hor „Vox Slavicum“, Irena Josifoska, vokalni duo Ivana Ristić & Nemanja Nikolić, Duo Moderato, Smilja i Marko Josifoski, Duo "Maske", Gudački kvartet "Mistik", Ingmar piano duo, Pjevačka družina Svetlane Spajić, Saša Vasić, duo "Silent", Leontina Vukomanović, mlada grupa "Jazz veze", Irena Blagojević i Jelena Jovović.


Nastup u Domu omladine namenjen je, kako ljubiteljima klasike, tako i onima koji nemaju naviku da odlaze na ovakve koncerte: "Kao organizatorima, želja nam je bila da koncert poseti takozvana 'stručna', ali i šira publika. Ljubitelji klasike će sa radošću slušati umetnike 'klasičare'. Sa druge strane, 'neklasična' publika će biti privučena imenima sa pop, rok i džez scene. Ovaj nastup će pokazati da nam je svima klasična muzika veoma bliska, i da se veoma lako može prihvatiti i zavoleti. Nadamo se da će koncert biti veoma posećen i da će svi prisutni uživati," navodi Reljić.


Direktorka Belgrade Chopin Festa tvrdi da ovakvi koncerti na najbolji način promovišu klasičnu muziku i približavaju je onima koji nisu njeni strastveni obožavaoci: "Upravo to i jeste cilj kako ovog koncerta, tako i čitavog Festivala ‒ učiniti klasiku dostupnom, bliskom, razumljivom, predstavljenom na jedan drugačiji način. Ovakvi koncerti treba da zabave ali i edukuju. Mnogi će baš na ovakav način po prvi put otvoriti vrata sveta klasične muzike, a onda će tu muziku neminovno i zavoleti. Muzika Frederika Šopena ‒ pesnika klavira, specifična je, posebna i bliska najsuptilnijim stanjima čovekove duše. Prilagođena našem vremenu i načinu života može samo dobiti na kvalitetu, i kao takva ona pleni i prosto primorava slušaoce da je slušaju."


Ono što je naročito značajno i što daje ovom koncertu humanitarnu crtu jeste činjenica da su ulaznice za nastup zapravo artikli Fonda B92 i da je sav prihod od istih namenjen akciji "Bitka za porodilišta": "U današnjem vremenu kada se čini da smo se otuđili jedni od drugih, veoma je važno da svako ko ima mogućnosti kaže i pokaže da je to samo privid, da nismo zaboravili jedni na druge. Humanost je prisutna, ljubav među ljudima i te kako postoji, ali potrebno je malo više inicijative. Akcija Fonda B92 koja pomaže porodilišta je posebna prilika da se i u oblasti kulture i umetnosti promoviše humanost. Muzika je produkt čovekove duše i najtananijih emocija, a posebno Šopenova muzika je sinonim za osećajnost ‒ tako da je u skladu sa ovom njenom karakteristikom i potreba da se pomogne drugima, u ovom slučaju novorođenima," objašnjava Milenija Reljić.


O ciljevima festivala kao i o novim izazovima koje pred sebe postavljaju organizatori Festivala, Milenija kaže: " Za razliku od prošlogodišnje dvodnevne Šopenijade, a posebno u odnosu na prethodne, višegodišnje pijanističke revije lokalnog karaktera, cilj više nije samo promocija mladih pijanističkih talenata i skretanje pažnje na nihov predani rad i izuzetne rezultate. Misija Festivala je prevashodno edukacija, kako najmlađih održavanjem muzičkih radionica za decu, tako i šire publike. Upravo ovo predstavlja koncert 'Šopen kao inspiracija', sa obradama Šopenovih melodija. Projekat je umrežio i povezao najznačajnije kulturne instituciјe sa ciljem širеnja misiје оbrаzоvаnjа i stvаrаnjа svеsti i pоtrеbе zа kulturnim vrеdnоstimа kоd grаđаnstvа, а pоsеbnо kоd оmlаdinе."


Ovogodišnji Belgrade Chopin Fest obilovaće raznovrsnim sadržajima: "Belgrade Chopin Fest je od ove godine veoma kompleksan, višednevni događaj, sa ozbiljnim sadržajima. Publici, pored koncerta u Domu omladine, preporučujemo i muzičku predstavu za decu 'Čarolija uz Šopena' koja će se održati 28. februara u 12h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, gde će klinci uz pesmice, igru, pokret, glumu i sviranje, imati priliku da saznaju za velikog kompozitora i zavole takozvanu 'ozbiljnu' muziku. Ljubiteljima pijanizma preporučujemo tri resitala: 28. februara svečano otvaranje ‒ pijanista Fulvio Turisini, 2. marta koncert Biljane Gorunović, i svečanu završnicu festivala 3. marta ‒ koncert Sofije Guljak," navodi Milenija Reljić. "Nadamo se da će festivalski program zadovoljiti različite ukuse publike, i da će ovaj festival doprineti prеdstаvlјаnju i pоziciоnirаnju Bеоgrаdа, a sаmim tim i Srbiје kао vоdеćе zеmlје u rеgiоnu u оrganizоvаnju mаnifеstаciја оvоg tipа," zaključuje ona.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..