Gitar Art Festival počinje večeras koncertom gitarske supergrupe 40 Fingers u Kombank dvorani. Međunarodni festival gitare 22. put održaće se od 1. do 5. juna pod sloganom „Digital Revolution“ sa osam koncerata klasične, pop i rok muzike i drugim pratećim programima. Muzičari među kojima: Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio… doprineli su statusu jednog od pet najznačajnijih festivala posvećenih gitari na svetu.

Gitar Art Festival počinje večeras koncertom gitarske supergrupe 40 Fingers u Kombank dvorani. Na tri puta odlaganom koncertu biće predstavljen novi muzičko-scenski spektakl ovog italijanskog gitarskog kvarteta pod nazivom „Guitar Rhapsody“ sa filmskom muzikom, autorskim pesmama i sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Guitar Art Klasika 1, zakazana je za sredu, 2. juna u Domu omladine Beograda od 19:00 časova nastupom RUBEN BETTENCOURT, a od 20:30 časova koncertom MEGARON CONCERTO AMALIA MILER & GUDAČKI ORKESTAR “MAKRIS” Dirigent: PREDRAG GOSTA

Ruben Bettencourt se, bez sumnje, smatra jednim od najdarovitijih klasičnih gitarista mlađe generacije. Njegova strastvena predanost sviranju gitare je neosporna, budući da mu je još od malih nogu životni san bio da postane muzičar. Nakon što je osvojio 24 međunarodne nagrade na takmičenjima širom Evrope, postavio je rekord Portugala osvojivši 6 nagrada samo tokom jedne - 2012. godine. Takođe, proglašen je za ambasadora kulture na Azorskim otocima zbog uspeha u muzičkoj karijeri.

"Megaron Concerto" je četvorostavačni koncert za  gitaru i gudački orkestar. Prestavlja jedno od kapitalnih dela za gitaru ikada napisanih. To je delo koje je pomerilo granice gitaristickog izvođenja. Inspirisano je izvođenjem Elene Papandreou, koje ruski kompozitor Nikita Koshkin i napisao za nju. To je njegov prvi koncert u stvaralačkom opusu i po rečima kompozitora njemu najdraže delo koje je napisao. Amalija Miler, princeza šestožičanog instrumenta, izvodi koncert sa gudačkim orkestrom Makris pod vođstvom maestra Predraga Goste u okviru 22. Guitar Art Festivala.

Proslavljeni gitarista Vlatko Stefanovski redovan je gost i deo Guitar Art Festivala. Ovog puta na koncertu 3. juna u 20.00 u velikoj sali Doma omladine Beograda  pridružiće mu se specijalan gost Vukašin Marković, pevač i trombonista, sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u posebnim aranžmanima.

Vlatko Stefanovski, kao jedan od najvećih gitarističkih virtuoza ovih prostora, prepoznatljiv je po svom posebnom stilu fuzije muzičkih stilova, makedonskih tradicionalnih nepravilnih ritmova i savremenog rocka. U svojoj bogatoj karijeri može se pohvaliti mnogim uspješnim saradnjama sa velikim svetskim i domaćim muzičarima.

Od 1998. godine sarađuje sa gitaristom Miroslavom Tadićem sa kojim je izdao albume “Krushevo” i “Live in Belgrade”, a publici Guitar Art-a poznat je i po velikom gitarskom projektu “Kings of Strings” gde je sarađivao sa Tomi Emanuelom i Stokelo Rosenbergom.

Guitar Art Klasika 2 zakazana je za petak, 4. jun, u Domu omladine Beograda od 19:00 časova nastupaju VUK VUKAJLOVIĆ, NIKOLA JELAČIĆ, a od 20:30 časova nastupa TAL HURWITZ.

Posebno mesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije. Festival želi da podrži i promoviše gitarske virtuoze, da ih predstavi svetu i domaćoj publici. Nastupaju mladi gitarista Vuk Vukajlović, pobednik takmičenja „Virtuoz V4+“ koje već šest godina postoji u Mađarskoj i koje promoviše mlade talente klasične muzike i Nikola Jelačić, virtuoz beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti.

Tal Hurvic studirao je gitaru (J. Urshalmi) i kompoziciju (A. Stratayevsky i L. Berman) na Muzičkoj akademiji u Tel Avivu. Takođe je studirao na Konzervatorijumu Pireus u Atini (C. Cotsiolis). Od 2006. studira na univerzitetu Mozarteum u Salcburgu (M. Tamayo). Usavršavao se na majstorskim kursevima kod umetnika kao što su Leo Brouwer, Pavel Steidl, Ricardo Gallen i Joaquin Clerch.

U okviru 22. Guitar Art festivala u Zadužbini Ilije M. Kolarca održaće se 5. juna, dugo najavljivana svetska premijera koncerta za gitaru i orkestar “Recuerdos de Belgrado”, koji je komponovao poznati nemački kompozitor Hoakin Klerč.

Kompozitor i gitarista Hoakin Klerč po rečima kritike spada u vodeće svetske ako ne i najbolje gitariste svoje generacije. Klerč je u svojoj kareijeri već posetio Beograd i održao koncert na Guitar Art festivalu. Inspirisan autentičnošću srpske prestonice, kao i posebnom enrgijom festivala koji okuplja najbolje gitariste iz celog sveta, komponovao je delo posvećeno Beogradu.

Hoakin Klerč je imao nameru da oživi balkanske teme u okviru koncerta “Recuerdos e Belgrado”, koristio je četiri poznate melodije koje se prožimaju sa kompozitorovim muzičkim svetom. muziku.

Kompozitor koncert posvećuje Beogradu, Guitar Art Festivalu i njegovom osnivaču i direktoru Bošku Radojkoviću, koji je uspeo da u protkle dve decenije napravi autentičan i jedinstven festival u Beogradu na kome se najveći gitaristi iz celog sveta okupljaju, druže, usavršavaju i tako motivisani stvaraju nova gitarska dela, koja postaju savremeno gitarsko nasleđe celog sveta.

Dirigent Bojan Suđić zajedno sa Simfonijskim orkestrom RTS tradicionalno je deo festivalske produkcije stvaranja savremene gitarske muzike.

Ovo je treća premijera koncerta za gitaru i orkestar koji je pisan specijalno za beogradski Guitar Art Festival, a koju izvodi Simfonijski orkestar RTS na čelu sa Suđićem.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..