Napredak u vakcinaciji, objavljivanje planova otvaranja, i poboljšanje epidemiološke situacije donosi dugo iščekivano festivalsko leto u mnogim delovima Evrope. Glavna festivalska vest ovih dana dolazi iz organizacija Glastonburyja, Tomorrowlanda i Pukkelpopa koji su najavili da se događaju ovog ljeta. Belgijski festivali Tomorrowland i Pukkelpop, koji inače okupljaju 70.000, odnosno 60.000 posetilaca planirani su za kraj avgusta i početak septembra. Ova potvrda je stigla nakon što je flamanska Vlada 9. maja objavila „Plan slobode“, prema kojem će svi odrasli imati priliku da se vakcinišu do sredine avgusta.

Ministar zdravlja Frank Vandenbroucke je izjavio da će „zelena propusnica“ – evropski korona pasoš kojim se daje dokaz o vakcinaciji ili negativan test na koronavirus – omogućiti ponovno pokretanje velikih događaja. Prema „Planu slobode“, veliki događaji mogu da se ponovo dešavaju od jula.

Organizatori britanskog muzičkog festivala Glanstonbury najavili su dvodnevni koncert za septembar, na kojem se očekuje i do 50.000 okupljenih na glavnom stejdžu, nakon što su zatražili dozvolu za održavanje u tom kapacitetu, koja se očekuje u narednim danima. Velika Britanija će uskoro ući u treću fazu otvaranja zemlje, koja, između ostalog, predviđa ukidanje mera o ograničenju kontakata na otvorenom, a u skladu s tim očekuje se i održavanje brojnih kultnih festivala, poput Reading & Leeds (avgust), Latitude (jul), Parklife (septembar), Creamfields (avgust), All Points East (avgust), TRNSTMT (septembar), Isle of Wight (septembar), Field Day (avgust) i Wireless (septembar).

Izuzetno festivalsko leto, ali i jesen, očekuje se i u Holandiji, imajući u vidu da su već rasprodati septembarski festivali A State of Trance i Awakenings, a očekuje se da će ista situacija biti i s festivalima Solar Weekend (jul/avgust), Liquicity (jul), Mysteryland (avgust), Dekmantel (avgust), Amsterdam Music Festival (oktobar) i Amsterdam Dance Event (oktobar). Madridski Mad Cool i A Summer Story potvrđeni su za jul i jun, kao i mađarski Bankito, SZIN i Fishing On Orfu.

Podsećamo da su nakon više od 14 meseci zabrane rada, dobre vesti stigle i na domaćoj muzičkoj sceni. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno su izjavili da će, zahvaljujući uspehu Srbije u masovnoj vakcinaciji i poboljšanju opšte epidemiološke situacije, biti moguće organizovati EXIT, Beerfest, Lovefest, Arsenal, i druge srpske festivale.

Vest da je EXIT festival moguće održati ovog leta odjeknula je kao senzacija u svetskim muzičkim krugovima – mnogi inostrani mediji preneli su reči gradonačelnika Novog Sada da će „održavanje Exita biti simbol pobede Srbije nad pandemijom“.


<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..