U Skupštini Grada Beograda je održana Konferencija za novinare povodom 51. Beogradskih muzičkih svečanosti - BEMUS-a. Na Konferenciji su učestvovali Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu; Bojan Suđić, umetnički direktor festivala; Damir Handanović direktor Centra beogradskih festivala;  kao i muzičari, učesnici ovogodišnjeg festivala - Stjepko Gut, džez trubač i Ljubiša Jovanović, flautista. 

Novinarima se prvo obratio Sekretar za kulturu Ivan Karl koji je istakao da je ovo novi BEMUS u tom smislu da ima zadatak i ideju da se publika podmladi, a program približi mlađim generacijama koje muziku u velikoj meri konzumiraju sa mobilnih telefona, želja je da se njima na vreme otkrije klasična muzika, kako bi kasnije više posećivali koncerte. Otud i slogan Klasika danas više nego ikad, jer postojji namera da se publika koja treba da nastavi tradiciju BEMUS-a, jednog od najstarijih gradskih festivala, privuče na duže staze.

 Direktor Cebefa, Damir Handanović je izjavio da je slogan Klasika danas više nego ikad u potpunosti opravdan, jer nakon obeleženih pola veka BEMUS-a, zlatnim pedesetim BEMUS-om, ovo 51. izdanje festivala sa kvalitetnim programom - dočekujemo spremni. On je pohvalio prisutne za dobro obavljen posao u pripremi festivala, a posebno je istakao koncert Vanese Mej kao događaj koji komunicira sa mlađom i sa starijom publikom.

 Na početku svog obraćanja umetnički direktor festivala Bojan Suđić je obavestio prisutne da se svečano otvaranje festivala 6. oktobra na kome nastupaju operske zvezde Anđela Georgiju i Čarls Kastronovo uz orkestar RTS, preseljava iz Sava centra u Kolarčevu zadužbinu. Razlog ovome je taj što, i pored glamura koji nudi Velika dvorana SC, Kolarac ipak daje posebne tehničke uslove za održavanje ovako specifičnog događaja i obezbeđuje publici intimniji kontakt sa izvođačima, a osluškivale su se i sugestije, molbe ljubitelja muzike i vokalne umetnosti.

U nastavku svog izlaganja Suđić je rekao da smo ušli zapravo u drugih pedeset godina života BEMUS -a, i da mi zapravo nemamo festival značajniji i utemeljeniji u muzičkoj kulturi od ovog. On je lično pratio radove prethodnih selektora, razvoj festivala, mišljenja i spolja i iznutra, sve koncerte koji su bili uklopljeni manje ili više  u celinu, sva osporavanja, krize - ozbiljno ih uzimajući u obzir. Istakao je da mu je važno bilo da 51. Bemus u sebe utka iskustva prethodnih festivala, da se izbegne tendencija koja kod nas postoji, a to je da se istorija meri od nas, već da se raniji rad i iskustva prethodnika takođe uvažavaju posebno kada je reč o festivalu sa ovako dugačkom tradicijom. Sav taj glamur velikih umetnika koji su na Bemusu nastupali, treba uzimati u obzir, kao i prepoznavanje od javnosti i struktura koje su Bemus podržavale, a zadržava se vizija jednog živog festivala, koji nije muzički eksponat, već na mnoge načine odgovara potrebama ovog vremena, kreira nove komunikacije i nove publike, što nam je svima zadatak.  On smatra i da svaki od umetnika zaslužuje posebnu konferenciju za novinare, jer su to sve značajne biografije.

 Ljubiša Jovanović, naš doajen flaute je naglasio da je velika čast za njega da nastupi na Bemusu, posebno jer na ovom festivalu obeležava 40 godina umetničkog rada, a osvrnuo se na neverovatnu slučajnost da je pre 40 godina na Bemusu nastupio  8. oktobra, što je datum njegovog koncerta i ove godine. On je rekao da BEMUS ostaje simbol prave umetnosti za sve i da se mnogi bave muzikom upravom zbog BEMUS-a. Ovo je objasnio svojim impresijama iz detinjstva  kada je na Bemusu prisustvovao koncertu Karajana i misli da je ovaj događaj ostavio toliko jaku impresiju i obeležio život mnogim generacijama, opredeljujući ih ka bavljenju muzikom.

 Trubač Stjepko Gut je istakao veliko zadovoljstvo i sreću što nastupa sa velikanom trube Duškom Gojkovićem i džez orkestrom RTS na BEMUS- u.

Prva srpska simfonijska džez svita je naziv projekta koji je Gut radio sa Bojanom Suđićem pre skoro deceniju, a predstavio je stare pesme i motive  koje su preživele vekove.  U ovoj sviti dobile su simfonijsko ruho, dok je džez bio osnova svega. Gut se osvrnuo na džez obrazovanje u Srbiji sa pohvalama i istakao Srbiju kao najnapredniju čak u Evropi, uzimajući u obzir broj i kvalitet izvođača koji se školuju.

 Što se koncerta u Beogradu na Bemusu tiče rekao je kako će Duško Gojković izvesti mejnstim bi -bap program, dok će on sam izvoditi obrade starih srpskih motiva, za koje smatra da nose jednu posebnu energiju.

 Stjepko Gut je objasnio kako mu boravak u Beogradu toliko znači da, ukoliko se desi da ga poseti samo na jedan dan u toku svojih dugačkih turneja po Evropi, taj dan u Beogradu mu obezbedi dovoljno energije da nastavi dalje.
 

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..