“Rasplakao sam se. Morao sam da izađem. Ta devojka je čudesna. Svojim glasom može sve da uradi”. Otvaranje ovogodišnjeg BEMUS-a 6.oktobra biće obeleženo nastupom vrhunskih solista, soprana Anđele Georgiju i tenora Čarlsa Kastronova sa Simfonijskim orkestrom RTS koji će predvoditi Bojan Suđić. Anđela Georgiju debitovala je na međunarodnoj sceni 1992. godine, u Kraljevskoj operi Kovent garden (Boemi). Iste godine debitovala je u Metropoliten operi u Njujorku i Bečkoj državnoj operi.

Na sceni Kovent gardena pevala je prvi put svoju čuvenu Travijatu, 1994. godine, kada je BBC “ispraznio” svoju programsku šemu kako bi mogao da prenosi operu. Na jednoj probi dirigent Ser Đerđ Šolti izjavio je:“Rasplakao sam se. Morao sam da izađem. Ta devojka je čudesna. Svojim glasom može sve da uradi”.  Izvođenje je snimljeno i objavljeno na etiketi Decca. Kritičari su jednoglasno zaključili: “Zvezda je rođena”.

Od tog trenutka, Anđela Georgiju neprekidno nastupa u vodećim operskim kućama i koncertnim dvoranama širom sveta, u centrima kao što su Njujork, London, Pariz, Salcburg, Berlin, Tokio, Rim, Seul, Venecija, Atina, Monte Karlo, Čikago, Filadelfija, Los Anđeles, Beč, Madrid, Barselona, Moskva i mnogi drugi, potvrđujući svoj status jedne od najvoljenijih operskih svezda.

Anđela Georgiju je dobitnica brojnih priznanja, između ostalog “Crvene medalje Grada Pariza” i titule “Vitez reda umetnosti i književnosti” u Francuskoj i u svojoj rodnoj Rumuniji. Dobitnica je prestižne Nagrade Pučini (Premio Puccini) za 2018. godinu, koju svake godine dodeljuje “Fondazione Festival Pucciniano” najboljem interpretatoru Pučinijevih operskih ostvarenja.

Čarls Kastronovo uživa reputaciju jednog od najboljih lirskih tenora svoje generacije, takođe redovno nastupa na scenama najvećih operskih kuća kao što su Kraljevska opera Kovent garden, Bečka državna opera, Berlinska državna opera, Pariska opera, Bavarska državna opera u Minhenu, Kraljevska opera La Mone u Briselu i mnoge druge, kao i festivali u Salcburgu i Eks-an-Provansu

Rođen je u Njujorku i odrastao u Kaliforniji, započeo je karijeru kao član Opere Los Anđelesa. Na poziv Metropoliten opere, pridružuje se njihovom programu za razvoj mladih umetnika (Lindemann Young Artists Development Program) i u jesen 1999. debituje na sceni Metropolitena kao Bepe u premijernom izvođenju opere Pajaci.

Njegov repertoar kreće se u rasponu od velikih Mocartovih uloga u operama Don Đovani, Tako čine sve i Čarobna frula, do Edgarda u Lučiji od Lamermura, Nemorina u Ljubavnom napitku i Alfreda u Travijati. Poslednjih godina Kastronovo je postigao veliki uspeh kao interpretator glavnih uloga u operama Faust, Romeo i Julija (Romeo), Rigoleto (Vojvoda od Mantove), Boemi (Rodolfo) i Život razvratnika (Tom Rejkvel). Tumačio je naslovnu ulogu na svetskoj premijeri opere Il Postino Danijela Katana u Los Anđelesu uz Plasida Dominga, a istu ulogu je reprizirao u Parizu i Santjagu.
 
Na  programu koncerta naći će se najlepše uvertire za orkestar Bizea, Verdija, Rimskog- Korsakova, Šostakoviča i drugih

 

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..