U Park – šumi Kraljevica pored Zaječara održan je muzički deo četvrtog Outhide festivala. Tema ovogodišnjeg festivala je bila “Bapske priče”, koju pratlai i fiktivna priča objavljena na našim mrežama. Kao i prethodnih godina, organizatori su pripremili bogat dnevni, ali i muzički program na tri stejdža za ova dva dana. Publika je uživala u nastupima vodećih imena domaće elektronske muzičke scene, ljubitelji live performansa mogli su da čuju popularne izvođače iz čitavog regiona, a program je nudio i brojna zanimljiva izvođenja mladih, neafirmisanih umetnika,koji su odabrani putem konkursa. 

Neki od izvođača: Minilinija, Kristijan Molnar, Svemirko, Who See, Buč Kesidi, Kablovi (MKDSL/Peđa Milutinović)Coeus, Felver, Killo Killo, Monosaccharide, Dimitrije Dimitrijević, Naopak & Infamous, I Bee & Taz, JAL, Agos, Deterdžentlmen, Fokus, Spliff,ali tu nije kraj.

Dnevni program je počeo već u nedelju brojnim pratećim aktivnostima. Održane su izložbe, promocije knjiga, jazz večeri, tribine, panel diskusije, Holivud dan posvećen filmu… Nije izostala ni graffiti zonau skladu sa dugogodišnjom grafiterskom tradicijom Zaječara. Ove godine gostovao je Endo, umetnik iz Čačka koji je naslikao jednu zgradu u centru Grada.

“To je prvi mural ove veličine urađen u Zaječaru. Konačno smo dobili saglasnost građana da možemo da crtamo i da iskažemo naš vid umetnosti. Samim tim je završen dan graffiti zone u saradnji sa momcima iz Čačka i DUK festivalom”, kaže Marko SIbinović iz organizacije.

Pravo osveženje bio je i Outhide Festić- dečji program za roditelje i najmađe posetioce.A neće izostati ni gastronomska manifestacija ni čas joge za sve posetioce kampa.

Stvaranje festivala alternativne kulture u gradu na dva Timoka nije slučajno i nije se desilo preko noći. Outhide – festival muzike i umetnosti, nastaje u godinama kada postaje teško da se autorska muzika nekomercijalnog zvuka plasira široj populaciji kao nešto što u svojoj biti ona jeste, potreba stvaraoca da publici prenese svoj „vajb“ – ako govorimo modernim jezikom.

“Zaječar je uvek imao svoj „vajb“, a imao je i festivale kao što su Gitarijada, ZALET, Dani Zorana Radmilovića, poznatiji kao Zoranovi Dani. Danas Outhide Festival nastaje dakle sasvim logično, iako se prividno čini da je iznenadno i neočekivano”, kaže Mladen Stefanovski, jedan od organizatora Festivala.
 
Ono što organizatori posebno naglašavaju je da je za posetioce i ove godine obezbeđen besplatan kampmeđu četinarima u Kraljevici. Nije zgoreg naglasiti da ovo izletište, koje se nalazi u samom Zaječaru, ukrašava spomenik palim borcima u NOR- u i žrtvama fašističkog režima umetnika Vladimira Veličkovića.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..