Jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje, a jedan od njih je i nastup američke džez dive Dajen Rivs (Dianne Reeves) 24. oktobra u Kombank dvorani! Ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision prodajne mreže, po ceni od 1.300, 1.600 i 2.000 RSD. Važiće i za nastup drugog izvođača iste večeri, koji će naknadno biti objavljen. Devedesetih godina prošlog veka ovaj svet napustile su Sara Von, Karmen Mekrej, Ela Ficdžerald i Beti Karter. Njihovim odlaskom zatvorena je velika stranica u istoriji vokalnog džeza – četiri dive postavile su standarde u džez pevanju koje će slediti generacije novih umetnika. Ali, nekako u isto vreme pred očima svetske javnosti bile su Di Di Bridžvoter, Kasandra Vilson, Nena Frilon i Dajen Rivs. 

Uz duboko poštovanje prema velikim uzorima, ali i u jasnoj želji da se obrate jezikom svoje generacije, nove vokalne heroine snimale su uzbudljive albume u modernoj produkciji, stupale na velike scene vodećih džez festivala, stremile ka vrhovima lista kritičara, sticale naklonost publike koja je prepoznala njihov talenat i iskrenost, dajući im impuls da dosegnu džezerski Olimp.

Dajen Rivs (1956, Detroit) pojavila se na sceni sredinom sedamdesetih, kao štićenica Klarka Terija i uz podršku rođaka Džordža Djuka. Albume je objavljivala od 1982. godine, no u džez elitu ju je izbacio tek ugovor sa kućom Blue Note, pet godina kasnije. Do danas je snimila devetnaest albuma, pet puta osvajala Gremi – jedina je vokalistkinja koja ga je dobila za tri albuma uzastopno! – i još četiri puta bila nominovana za najveću nagradu američke muzičke industrije. Iz ljubavi prema tradiciji koju joj je usadio tata Klark, i uz savremene trendove kojima je stremio bratić Džordž, oduvek je bila otvorena prema najširim horizontima: u njenom opusu prepliću se sving, bap, bluz, gospel, afro, latin, fjužn i R’n’B. Nazivali su je Janus-singer, Bog sa dve glave.

U Beograd dolazi drugi put, ali premijerno na Beogradski džez festival, upisujući se na zlatnu listu diva koje je manifestacija ugostila od svog osnivanja. Posle Sare Von, njene najveće inspiracije kojoj je posvetila i jedan album, Karmen Mekrej, Nensi Vilson, Nine Simon i Kasandre Vilson, festival na svom 35. izdanju konačno ima čast i privilegiju da ugosti umetnicu koja je obojila moderni vokalni džez, prihvatajući zvuk novog vremena, strukture i stilove ukrštene sa džezom, ali ni jednog trenutka ne zapostavljajući tradiciju na kojoj je odrasla. Kombank dvorana – isto mesto na kojoj je slavna Sesi opčinila publiku legendarnog beogradskog Njuporta – biće poprište susreta sa njenom najupečatljivijom naslednicom, 24. oktobra na 35. Beogradskom džez festivalu.

Od nedavno i počasni doktor na Džulijardu, kao i sa titulom Džez majstora, što je najviše institucionalno priznanje u SAD, Dajen Rivs dolazi u Beograd da nam osvetli gde je mesto vokalnog džeza u 21. veku: kako smo prošli put od klasičnih bluz pevačica oličenih u patnji i humoru Ma Rejni i Besi Smit, preko Elinog sketovanja i Sarine kolorature, do vremena u kome će sving i bibap biti samo dve grane bogatog drveta na kome listaju i Brazil i Afrika, pop i ritam i bluz, virtuozni vokalni vodoskoci i nežne romantične balade. Zajedno sa Čarlsom Lojdom, Mingus Big Band, i brojnim herojima novog džeza sa američke i evropske scene, Dajen Rivs daje nemerljiv značaj velikoj proslavi naše najprestižnije džez manifestacije.

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez svetkovina / Jazz Celebration“ i poklanja publici više nego obično: umesto 5, trajaće 6 dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa. Pored festivalskog doma, Doma omladine Beograda, ponovo ćemo biti i u Kombank dvorani, u kojoj su održani brojni koncerti za pamćenje tokom duge istorije BDŽF.

U programu ćemo imati velikane džeza i mlade snage na sceni, umetnike koji su trasirali pravce u ovoj muzici i one koji danas istražuju nove puteve žanra, izvođače koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i one koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva. Koncept festivala ostaje dinamičan i otvoren, privlačan mlađim i starijim poznavaocima džeza, ali i zanimljiv ljubiteljima muzike uopšte – naša misija jeste da se tokom trajanja festivala o tokovima savremenog džeza upozna i onaj deo javnosti koji ga prati povremeno, te da slušanje vrhunske umetničke muzike učinimo dostupnim svima u našoj sredini.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala može da se nabavi na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs. Trenutna cena vaučera je 3.500 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala. U prodaji su i pojedinačne ulaznice za koncerte koji su do sada objavljeni, ali i komplet vaučer za tri koncertne večeri u Kombank dvorani (šest koncerata), po ceni od 3.000 RSD.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pokrovitelji 35. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 35. BDŽF: Lukoil, Erste Banka, Dunav osiguranje, Staropramen, SOKOJ.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..