Gradska opština Savski venac, Kuća kralja Petra i Fond "Isidora Sekulić" pozivaju Vas na veče sa Braćom Teofilović, u sklopu projekta "Isidora nas sluša", u sredu, 15. oktobra 2014, u 19h, u Kući kralja Petra, Vase Pelagića 40, Senjak.  Program je koncipiran kao razgovor sa umetnicima o njihovom stvaralaštvu, razmišljanjima i životu.

 

U programu učestvuju: Radiša Teofilović, Ratko Teofilović  i Laura Barna, autor projekta "Isidora nas sluša".

 

Braća Teofilović, umetnici izuzetnih vokalnih sposobnosti neguju srpsku i balkansku tradicionalnu muziku i predstvaljaju našu muzičku baštinu epske i lirske prošlosti, sa burnom istorijom Balkana, na koncertima širom sveta.

 

Ratko i Radiša Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vekove tradicionalnog muzičkog nasleđa i evocira duh celokupnog regiona.


Mnoge od pesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.


Održali su veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, Japanu, Americi, nastupajući u nekim od najznačajnijih koncertnih sala sveta, kao što su Kennedy Center (Vašington), Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta (Otava), Franc List (Budimpešta), New England Conservatory (Boston), kao i na velikim svetskim festivalima poput Circom Festival (Norveška), World Performing Arts Festival (Osaka - Japan), Siget festival (Budimpešta), Estivoce Festival  (Korzika), Duboka Glotka festival (Moskva), Lent festival (Maribor), Mehr als Musik (Linc), Krems Festiva (Austrija), Grac –The sound of Stubing (  Austrija ) , Stans festival ( Svajcarska) sala Cajkovski, u Moskvi , Konzerthouse u Becu i mnogi drugi. “Glasovi stoleća”, “umetničke ikone”, "“,umetnički vrhunac čitavog festival” samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..