servantes-fotografijaKoncert Španske barokne grupe - LA FOLIA



 

 

Beograd, 25.11 – Nakon brojnih koncerata u celom svetu petočlana grupa La folía stiže i u Beograd gde će izvesti u petak u 20.00h u Atrijumu Narodnog muzeja u organizaciji Instituta Servantes koncert na kom će izvesti najbolja dela kompozitora iz nekih romantičnijih vremena. Grupa će izvesti dela Kabesona, Viktorije, Bovičelija, Gerera, Densa, Palestrine i drugih. Koncert se organizuje povodom obeležavanja četvrte stogodišnjice smrti Tomasa Luisa de Viktorije (1548 –1611).

Prema mišljenju nekih španskih kritičara Tomas Luis de Viktorija (1548-1611) je jedan od najboljih španskih kompozitora svih vremena. Povodom obeležavanja četvrte stogodišnjice smrti Institut Servantes organizuje seriju koncerata u svojim sedištima posvećenom ovom autoru.

Tomas Luis de Viktorija rođen je u Avili, živeo je mnogo godina u Rimu, a kasnije u Madridu, gde je bio kapelan za vreme carice Marije od Austrije, udovice Maksimilijana II i majke Rudolfa II. Smatra se da je poslednji i jedan od najvećih predstavnika renesansnog polifoničnog pisma, budući da je autor posebno intenzivnih pentagrama.

La Folia je španska barokna grupa koja nastupa od 1977. sa antičkim instrumentima izvodeći autentičnu muziku iz perioda renesanse i baroka (16, 17 i 18. vek). Zahvaljujući svom širokom repertoaru nastupali su u Španiji i celom svetu (Portugal, Francuska, Italija, Austrija, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Meksiko, Jordan, Turska...). Snimali su za radio, televiziju i objavili veliki broj CD-ova. Zahvaljujući svom radu i kvalitetu mnogi savremeni španski kompozitori su komponovali  specijalno za njih što im je omogućilo i nastupe na festivalima savremene muzike.

U Beograd stižu odmah nakon svog nastupa u Pragu i izvešće dela Antonija Kabesona, Tomasa Luisa de Viktorije, Đovani Bovičelija, Fransiska Gerere i drugih.

O grupi La Folia cenjeni španski dnevni list El Mundo piše: „Svaki novi susret sa grupom La Folia je neprocenjivo ponovno upoznavanje sa nekim od najlepših dela renesanse i baroka. Sa Pedrom Bonetom na čelu (dirigent i pikolo flauta) grupa poseduje osim kvaliteta i karakterističan zvuk koji ga razlikuje od drugih, zbog svoje čistote zvuka, preciznosti i uspostavljanja komunikacije sa slušaocima...“ Migel Nepomuceno, El Mundo (2003).

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..