Grupa Stefan Nemanja osmislila je i zajedno sa brojnim kolegama iz sveta muzike snimila spot za „Karavan 202“, pesmu koja govori o legendarnim turnejama koje je pod tim imenom organizovao Radio 202. Pesma „Karavan 202“ je oda vremenu koje pamte uglavnom starije generacije, kada se kultna emisija HIT 202 emitovala uživo iz gradova širom Srbije (nekada i Jugoslavije). Putovalo se autobusom, po 5-6 bendova sa sve binskom opremom i razglasom. 

„Te turneje su više ličile na ekskurzije gde su nam Vlada Džet i Olga Kepčija bili kao razredne starešine, a svi mi gladni muzike, putovanja i druženja“ kaže bend i dodaje: „Ovo je bila jedinstvena prilika da se možda zasvira u mestu u kojem do tada niste nastupali, da upoznate neke nove ljude ili podelite binu sa bendovima koji su uticali na vas. Neafirmisani bendovi su dobijali priliku da se pokažu rame uz rame sa već afirmisanim grupama, pritom imajući isti tretman.“

Mnogo je priča i anegdota ostalo iz tog perioda. Ssituacija sa pandemijom uticala na to da ekipa ovog benda na ovaj način odluči da evocira sve te lepe uspomene i da se prisete kako je to nekada izgledalo, kada sloboda kretanja nije predstavljala luksuz. I tada većina grupa nije mogla samostalno da obilazi mnoga mesta širom Srbije, što su nadoknađivali proputovanjima sa Karavanom 202.

„Radio Beograd 202 je uticao na mnoge od nas, izgradio muzički ukus i oblikovao trendove i rok kulturu, afirmisao mnoge danas popularne bendove. Oduvek je bio prestiž da vaša pesma bude dvestadvojkin HIT nedelje, kada je neko baš zbog vas besomučno okretao brojčanike telefona pokušavajući da dobije vezu i da svoj glas. Još više su grejali srca horski glasovi na Hitovima uživo od mesta do mesta, dok su tamo u studiju merili decibele i na taj način birali HIT“ dodaje ekipa benda.

Grupa Stefan Nemanja pokrenula je i animirala veliki broj ljudi koji su aktivno bili deo ove istorije i na ovaj način ih ponovo zbližili. Naime, video spot za pesmu izmontiran je od snimaka svih njih kako pevaju, sviraju, igraju uz pesmu KARAVAN 202, uz poneki arhivski snimak.

Glavni i odgovorni za realizaciju ovog spota je Bojan Stevanović (Kan i Lingus) - i sam jedan od onih koji su ostavili veliki trag iz tog perioda.
 
Video spot za pesmu „Karavan 202“ možete pogledati na ovom linku >>
 
Muziku/tekst pesme potpisiju Stefan Kovačević i Nemanja Savić. Tekst obiluje simbolikom i sećanjima na taj period, sa stihovima pesama tada popularnih pesama, imenima bendova...
Pored članova sastava STEFAN NEMANJA (Vladimir Ružičić Kebac – bubanj/perkusije, Damir Mojsin – bas gitara, Aleska Stanković - klavijature, Stefan Kovačević - gitara/vokal i Nemanja Savić - vokal) pesmi su svoj doprinos dali i mnogobrojni gosti. Za horske deonice u pomoć su priskočili: Milena Branković (TRIGGER), Katarina Kale Popović (AETAR), Milica Grujičić i Bojana Andrijašević (danas poznate iz sastava LEZZ GO, a tada iz bendova MAROON SHO i RAIN DELAY), Nikola Janković Šopka (nekada pevač DARGORONa, a danas benda KRALJEVSKI APARTMAN),  Marko Čapljić Max (pevao u sastavima NIGHTFALL, ACID RAIN, BROKEN STRINGS) i Marko Blagojević (ART DILER). Gitarske solo deonice začinili su Neša Minić Minke (danas poznatiji kao gitarista grupe KERBER, a nekad iz sastava PULS iz Niša), Dušan Svilokos (TRIGGER) i Stefan Šantoši (SANTOS BROTHERS BAND).

„HIT 202 i dalje predstavlja jak kamen temeljac rok kulture“ naglašava bend: „Već čitavu deceniju smo bez održavanja Hita uživo po gradovima i današnje generacije bendova su uskraćene za ovo iskustvo. Svedoci smo  i serijskog nestanka klubova gde mladi autorski rok bendovi mogu da nastupe. Nadamo se da će jednog dana ponovo pokrenuti Karavan 202, a do tada treba očuvati ovaj poslednji bastion rokenrola na ovim prostorima.“
 
Za potrebe emitovanja na vašem mediju, pesmu i spot „Karavan 202“ možete preuzeti na ovom linku >>
 

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..