Na nagovor Nade Kolundžije, prošlogodišnje dobitnice Zlatne medalje na velikom svetskom konkursu Global Music Award, prijavili smo i poslali THE RUBBER SOUL PROJECT COLLECTION – dvostruki album sa filmom i dve knjige. Izvršni producent i autor dizajna bio je veliki strip autor i ilustrator Igor Kordej, a izdanje je promovisano na proleće 2015. godine. Konceptualni multimedijalni projekt Rastka Ćirića, profesora ilustracije i animacije, nastao je 1995. godine, na tridesetogodišnjicu od izdavanja čuvenog albuma Bitlsa "Rubber Soul" (1965). Tada je objavljen THE RUBBER SOUL PROJECT sa 15 pesama posvećenih Bitlsima.

Album je bio zamišljen kao kreativna rekonstrukcija nepostojećih pesama Bitlsa, izmaštanih na osnovu neobjavljenih naslova. Tandem Goran Skrobonja (stihovi) i Rastko Ćirić (muzika), potpisali su sve pesme, a za produkciju i aranžmane bili su zaslužni profesor kontrabasa Nebojša Ignjatović i Bajagin instruktor Miroslav Cvetković.
 
Dvadeset godina kasnije, na pedesetogodišnjicu, niotkuda se pojavio Igor Kordej i producirao drugi album sa 17 pesama. Izveden je uz pomoć podmlađene ekipe, Damjana Dašića i Marka Ćalića iz Bitls kaver grupe The BestBeat. Luksuzno opremljena Kolekcija, zahvaljujući Kordeju, sadržala je, pored dva CD-a i DVD sa dugometražnim dokumentarcem Dinka Tucakovića, novelu „Gumena duša“ Gorana Skrobonje i knjigu „RSP Putovanje“ od istog autora, sa pričom o Projektu. Na 32 numere sa dva albuma učestvovalo je oko 40 muzičara, pesme su rađene u najrazličitijim žanrovima, sa asocijacijama na određene periode stvaralaštva Bitlsa. Između dva albuma, od strane organizatora manifestacije za nominaciju Beograda za evropski grad kulture, stigla je narudžba za pesmu „Belgrade 2020“ u stilu Bitlsa i ona je našla svoje mesto kao bonus na drugom albumu. Neobičnim sticajem okolnosti, Beograd nije postao grad kulture (a i da jeste, zbog epidemije bi sve propalo), ali je The Rubber Soul Project te godine bio nominovan za ovu veliku nagradu. Poslednja bonus numera „Knight of Hearts“ („Vitez srca“) posvećena je Igoru Kordeju koga je u doba izdavanja Kolekcije francuska vlada proglasila za Viteza umetnosti. Tokom promocije održano je nekoliko koncerata i projekat je nastavio svoj život. Taman kad mu je zapretio zaborav, ova nagrada ga je oživela i izbacila u prvi plan, ovog puta u svetskim okvirima. Od velikog broja prijavljenih projekata žiri je odabrao devet za Zlatnu medalju. The Rubber Soul Project je ispao prvi, sa oznakom "Best of Show". Kategorija nagrade je za koncept – kreativnost i originalnost. Jedan od devet dobitnika Zlatne medalje je i čuveni poljski kompozitor Kšištov Penderecki, legenda muzike 20. veka i počasni doktor našeg Univerziteta umetnosti.

Važan učesnik The Rubber Soul Projekta NEBOJŠA IGNJATOVIĆ, profesor Nebe, je na ovom konkursu osvojio bronzanu medalju sa svojom muzikom za najnoviji animirani film Rastka Ćirića „Svetlosti i senke“ („Lights and Shadows“). Uz tu muziku je Ignjatović priključio i nekoliko ranije nastalih numera koje su bile inspiracija za ključne teme u filmu. CD je objavila Sense Production iz Beograda.

GLOBAL MUSIC AWARDS, sa sedištem u Kaliforniji, je veliki međunarodni konkurs za podršku nezavisnoj svetskoj muzičkoj sceni. Postoji devet Zlatnih medalja, od kojih je jedna ”Best of Show”, zatim slede Srebrne i Bronzane medalje, kao i specijalna priznanja, kao što je Nagrada za životno delo.




<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..