Kreativna obrada pesme „Plava ptica“ u izvođenju Ljubice Damčević i Julijane Vincan, neodoljiva je verzija čuvene numere koju je komponovao Sanja Ilić na tekst glumca Irfana Mensura. U manje od četiri minuta, ovaj inspirišući duo pružio je neobično izdanje poznate pesme, a opet veoma skladno i lepo izaranžirano od strane Ljubice, koja je i odsvirala violinu i otpevala sve prateće vokalne deonice. Posebnu čaroliju dodaje glas Julijane, članice grupe „Playade“. „Snimanje kreativnih obrada pesama koje su mi drage sa ljudima koji me oduševljavaju je postala već redovna stvar. Primećujem da svaka nova saradnja donese nešto potpuno drugačije, obogati me duhovno i profesionalno, od svakoga sam dosta toga naučila i dodala još nešto svom umetničkom izražaju.

Dodatnu težinu celoj priči daje i spot koji smo radile u magičnom ambijentu „Muzeja nauke i tehnike“. Sve energije su se lepo poklopile i veoma smo zadovoljne rezultatom, a primećujemo da se i ljudima sviđa, što je ustvari i najbitnije“, rekla je Vincan.

Snimanje i dizajn zvuka radio je Vladimir Preradović „Lord“, a snimanje i video montažu Željko Kovačević „Foto Mrvica“. Sama pesma je nastala 1993. godine, za potrebe predstave „Plava ptica“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP). Izvornu verziju pesme pevali su glumci JDP-a i u to vreme bila je apsolutni hit na RTS-u i drugim televizijama.

„Plava ptica“ je čuveni komad Morisa Meterlinka iz 1908. godine, a doživela je mnoge inscenacije i filmske adaptacije, počevši od predstave u režiji Кonstantina Sergejeviča Stanislavskog, preko opere Alberta Volfa do japanske animirane serije.

Priča o Tiltilu i Mitil se na poetičan način bavi velikim pitanjima kao što su život i smrt, prijateljstvo, lljubav, odanost i izdaja. Poruka je da nam prava sreća najčešće stoji ispred nosa i da ćemo je naći u putovanju, a ne u stizanju na cilj. U traženju, a ne nužno u nalaženju, kao i u nesebičnosti, bez očekivanja nečega za uzvrat.

Ljubica Damčević bavi se muzikom od sedme godine. Završila je master i osnovne studije violine na „Fakultetu muzičke umetnosti“ u Beogradu, kao i srednju muzičku školu, odsek za solo pevanje. Pored pedagoške delatnosti član je kvinteta „Tanguango“, a aktivna je i kao kompozitor i performer u pozorištu, među kojima se izdvajaju „Dah teatar“ i „Tri groša“.

Julijana Vincan, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Diplomirala je novinarstvo i komunikologiju na „Fakultetu političkih nauka“ i masterirala kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na „Fakultetu dramskih umetnosti“. Muzikom se bavi od malena, a pevanjem od 14. godine. Završila je nižu muzičku školu za klavir i solo pevanje u Zrenjaninu. Kroz pesme izražava svoje emocije i svoje biće. Voli da živi u svom svetu, a omiljen joj je onaj u kojem peva uz harfu.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..