Predstavljanje srpskog stripa i promocija kapitalne knjige Sloboda! Jednakost! Strip!: Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja Zorana Stefanovića na francuskom jeziku održano je u Parizu u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokula) u Kulturnom centru Srbije. Okupljenu publiku, među kojima su se nalazile uvažene ličnosti iz sveta kulture poput Žan Pjera Pekoa, jednog od najvažnijih francuskih strip scenarista koji je najviše radio sa srpskim autorima, Lorana Melikijana, poznatog strip kritičara i Pjera Lungeretija, nekadašnjeg direktora Međunarodnog centra za strip u Angulemu, pozdravila je Natali Beljanski, direktorka Kulturnog centra Srbije.

O knjizi i izložbi govorili su: Zoran Stefanović, autor knjige i istoričar stripa, Jana Adamović Kordej, poznata srpska strip autorka i dobitnica francuskog ordena za književnost i umetnost, i Marko Krstić, pisac i direktor Zaprokula.

Krstić je ovom prilikom ukazao je na snagu srpsko-francuskih veza na polju stripa i veliki značaj stripa u kulturnoj politici obe zemlje, koja se ostvaruje uz međusobnu kulturnu saradnju koja je otpočela 2019. godine nakon potpisivanja sporazuma u oblasti stripa predsednika Srbije i Francuske.

Poznata srpska strip autorka Jana Adamović Kordej, istakla je da se njen rad ne razlikuje razlikuje od rada njenih kolega iz Srbije: „Svojim radom trudim se da budem svojevrsni amabasador stripa u Srbiji, zalažem se za inicijative poput ove i sve one koje doprinose jačanju kulturnih odnosa Francuske i Srbije.“

Stefanović, autor knjige i istoričar stripa, ukazao je na značaj okupljene građe o stripu u knjizi Sloboda! Jednakost! Strip!: „Ovo je prva knjiga koja se bavi odnosima istoka i zapada Evrope na planu vizuelnog pripovedanja, ali je ona namerno i sa planom izašla van granica stripa i pokušala je da da jedan širi kontekst istorije kulture umetnosti, pa čak i istorijskih odnosa.“

Autori prikazane izložbe su Aleksa Gajić, svetski priznat strip autor i ilustrator, Igor Marković, najvažniji srpski strip izdavač i autorski tim Zaprokula.

<<  Januar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..