Izdavačka kuća Heliks predstavlja novi naslov, Ponoć u Černobilju, autora Adama Higinbotama koji je ubrzo po objavljivanju postao međunarodni bestseler. Knjiga je prevedena na preko dvadeset jezika, a autor je za ovo delo dobi niz nagrada. U rano jutro 26. aprila 1986. eksplodirao je reaktor četiri atomske centrale u Černobilju i izazvao najveću svetsku nuklearnu katastrofu. Tokom trideset godina od tog događaja, Černobilj je postao kolektivna noćna mora sveta: sinonim za spektralne strahote trovanja radijacijom, za opasnu tehnologiju koja se otima kontroli, za ekološku krhkost i za ono što se može dogoditi kada nepoštena i neoprezna država ugrožava ne samo svoje građane, već i čitavo čovečanstvo.

Ali prava priča o nesreći, od samog početka obavijena tajnovitošću, propagandom i dezinformacijama, dugo je bila kontroverzna.

Oslanjajući se na stotine sati intervjua vođenih tokom više od deset godina, kao i na pisma, neobjavljene memoare i dokumente iz nedavno otključanih arhiva, Adam Higinbotam  ispisao je mučan i uverljiv narativ oživljavajući katastrofu  očima muškaraca i žena koji su joj svedočili.

Ponoć u Černobilju sveobuhvatni je prikaz događaja koji je promenio istoriju: to je priča koja je složenija, ljudskija i strašnija od sovjetskog mita i pruža neizbrisiv portret jedne od najvećih katastrofa dvadesetog veka. U prilogu je naslovna strana knjige.

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..