Regionalna književna nagrada „Miodrag Ćupić“, uručena je danas laureatima Branislavu Zuboviću za knjigu poezije „Tremor“ i Aleksandru Ćukoviću za knjigu poezije „Herostratov asistent“, u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović”, u Podgorici. Žiri, koji je jednoglasno donio ovu odluku, radio je u sastavu: predsjedik Andrija Radulović, prof. dr Radoje Golović i Miomir Đurišić. U njihovm saopštenju se navodi da je Zubović napisao knjigu poezije „Tremor“ u stilu starih majstora, oslanjajući se na ponajbolju tradiciju srpske poezije, knjigu bez poze, nižući potresne slike gdje se ironija povlači pred stvarnošću, budno osluškujući sudbinu čovjeka i svijeta.

- Aleksandar Ćuković, pisac kratkih priča osobenog stila, ovaj put nas je iznenadio izvanrednom knjigom poezije pod neobičnim naslovom „Herostratov asistent“, gdje na moderan način - gotovo aforistički tretira i kritički promatra mnoga pitanja vlastitog svijeta u koji je provalila jednako istorija i svakodnevica – naveli su iz žirija.

U svojoj nadahnutoj besjedi pjesnik Branislav Zubović osvrnuo se detaljnije na roman „Jadi Gorčina Petrovića”, ističući da je njegov autor upravo zbog tog djela postradao i bio osuđen uslovno na pet godina robije.

Pisac Aleksandar Ćuković je u svečanoj besjedi kazao kako su ostala Ćupićeva djela ostala u sjenci zabranjenog romana.

− Plamen romana „Jadi Gorčina Petrovića” pokazao je mukotrpan put patnje njegovom autoru, istovremeno zasjenjujući ostala Ćupićeva djela, učinivši da ostanu nepravedno zapostavljena, neadekvatno vrjednovana i nedovoljno iščitana – kazao je Ćuković.

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..