Vikimedija Srbije i Švedska ambasada treći put zaredom zajedno učestvuju u Vikigep globalnoj kampanji. Kampanja je pokrenuta od strane Ministarstva spoljnih poslova Švedske i Vikimedije Švedske 2018. godine sa ciljem smanjenja rodnog jaza na Vikipediji u različitim zemljama i zajednicama. U cilju davanju doprinosa povećanju vidljivosti žena koje svojim delom i radom menjaju svet, Vikimedija Srbije i Švedska ambasada organizuju uređivački maraton, u ponedeljak, 9. marta od 10 časova. Posebnu podršku pruža Srpsko-korejski informatičko pristupni centar u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kome će se događaj održati (Dobrinjska ulica br 11).

Vikipedija je najveća onlajn svetska enciklopedija, ali ipak nema ravnoteže u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Kampanjom Vikigep nastoji se smanjiti trenutni jaz. Skorašnje istraživanje je pokazalo da na Vikipediji na srpskom jeziku ima 35.410 članaka o muškarcima, dok je taj broj mnogo manji kada su u pitanju biografije žena — 8.303. Ako uporedimo statistike iz juna 2016, kada je procenat zastupljenosti biografija žena u odnosu na biografije muškaraca bio ~17.7%, može se uvideti da je odnos pozitivno promenjen za 1,29%.

Događaj će otvoriti njegova ekselencija gospodin Jan Lundin, ambasador Švedske, nakon čega će uslediti uređivački deo događaja. Ovogodišnji fokus maratona biće žene iz oblasti održivog razvoja, ekologije, kao i ljudskih prava. Od 17:30 svi učesnici, kao i partneri i saradnici, pozvani su na koktel na kome će biti predstavljeni ostvareni rezultati.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Kroz lokalne projekte podržava i promoviše rad na Vikipediji i drugim Viki projektima.

Ambasada Švedske sprovodi svoju delatnost u oblasti politike, razvojne pomoćí, trgovine, štampe, informacija i kulture, konzularnih poslova i migracija. Kancelarija za vezu nordijske policije je sastavni deo Ambasade.

Cilj Srpsko-korejskog informatičkog pristupnog Centra je da, u sopstvenom visoko tehnološki opremljenom prostoru, omogući besplatan pristup i upoznavanje sa dostignućima IKT (informaciono-komunikacionih tehnologija) pogotovo kada su u pitanju usluge elektronske uprave, podigne tehnološku pismenost opšte populacije i promoviše saradnju u između Republike Srbije i Republike Koreje.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..