Prvi događaj u okviru ovogodišnjeg festivala dečje književnost i ilustracije KROKODOKODIL održaće se u sredu 18. septembra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost. Tema ovogodišnjeg festivala čiji je naziv Bum! Grrr! Škrip! Strip! biće upravo strip, pa su tema ovog prvog predavanja i razgovora strip autorke. Nakon predavanja umetnice Jane Adamović, Aleksandar Zograf će voditi razgovor sa njom i ilustratorkom Anom Petrović.

Cilj predavanja i razgovora je da se publika bliže upozna sa delovanjem strip autorki i položajem koji one zauzimaju u svetu stripa. Akcencat će pre svega biti na stvaralaštvu autorki, na tome kako je rastući broj umetnica uticao na obogaćivanje stripa kao medija, a u manjoj meri će biti osvrta na rodne predrasude sa kojima su autorke morale da se suočavaju kroz istoriju. Teme sekszima i predrasuda su pak važne da se razume zašto su se žene okretale autorskom i andergraund stripu, grafičkim novelama i, kada govorimo o mejnstrimu, žanrovima koji su smatrani manje prestižnim.   

Šesti događaj u okviru projekta Zajednička čitaonica održaće se u četvrtak 26. septembra sa početkom u 19 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz: Male stepenice 1a). Na osnovu teksta Žarane Papić „Bivša muškost i ženskost bivših građana bivše Jugoslavije” Ana Pejović razgovaraće sa Jasminom Tešanović i Katalin Ladik o „ženskom pitanju” u regionu bivše Jugoslavije nekada i sada. U okviru događaja učesnice će nakon razgovora izvesti dva performansa.
Ovaj događaj je šesti po redu u seriji aktivnosti objedinjenih nazivom “Zajednička čitaonica” koja predstavlja direktan nastavak projekta “Jezici i nacionalizmi” te njegovo pomeranje s polja lingvistike na polje književnosti.

„Inspirisana projektom “Jezici i nacionalizmi” i posledičnom Deklaracijom o zajedničkom jeziku, Zajednička čitaonica želi pokazati svu raznolikost i bogatstvo četiri ravnopravne, standardne varijante našeg policentričnog jezika. Na njemu je nastala, pa i dalje nastaje, jedna velika evropska književnost unutar koje se knjige i njihovi pisci slobodno kreću bez pasoša i putovnica, bez provere porekla i nametanja ekskluzivnog vlasništva. Iako mu nedostaje jedan naziv, kako je obično slučaj s jezicima, ova neobičnost samo predstavlja poziv i dodatni izazov da se taj jezik neprestano otkriva u svim njegovim standardnim i dijalektalnim oblicima, književnosti, filozofiji, muzici i popularnoj kulturi, regionalnim prožimanjima, internacionalnim uticajima te istorijskom razvoju.” Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, urednici projekta Zajednička čitaonica.

Cilj projekta Zajednička čitaonica je podizanje svesti u javnosti o značajnoj temi zloupotrebe jezika u političke svrhe, kako bi se pronašlo najbolje sredstvo za vršenje uticaja na političke strukture da u delo sprovedu preko potrebnu promenu zakonodavstva koje bi bilo u skladu s priznanjem da su četiri “politička jezika” koja se govore u regiji zapravo samo četiri ravnopravne varijante zajedničkog ali neimenovanog policentričnog jezika. Time će se efikasno okončati obrazovna, kulturna ali shodno tome i politička segregacija u regionu zasnovana na lažnoj pretpostavci identitetskih politika da svaka nacija / etnička grupa ima pravo (ili čak obavezu) na svoj vlastiti, odvojeni i nezavisni jezik bez obzira na konkretnu jezičku stvarnost ili čak običnu logiku.

Cilj projekta Zajednička čitaonica jeste i prikupljanje značajne količine materijala književne produkcije stvarane na zajedničkom jeziku središnjeg područja nekadašnje Jugoslavije kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Namera nam je da gradimo nedvosmisleno zajedničku književnu riznicu u ime jedne velike književnosti zajedničkog jezika naspram na silu formiranih nacionalnih selekcija često temeljenih na “krvi” ili ekskluzivnom pripadanju pisaca I njihovih djela. Ova riznica će poslužiti kao referentna tačka za savremene intelektualne i umetničke rasprave unutar regiona obuhvaćenog zajedničkim jezikom.

Projekat organizuje Udruženje KROKODIL (www.krokodil.rs).
Podrška programu Rosa Luxemburg Stiftung regionalna kancelarija za jugoistočnu Evropu.  
 
U petnaestom izdanju KROKODILovog formata Lik i delo predstavljamo Juricu Pavičića - pisca, scenaristu, filmskog kritičara. Jurica Pavičić rođen je u Splitu, a u Zagrebu je diplomirao istoriju i svetsku književnost. Od 1990. živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i novinar i laureat je nacionalne nagrade za filmsku kritiku.

Prvi roman, socijalni triler "Ovce od gipsa", objavio je 1997, nakon čega su usledili romani "Nedjeljni prijatelj", "Minuta 88", "Kuća njene majke", "Crvenkapica", "Žena s drugog kata" i "Crvena voda", kao i zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". Njegovi eseji i kratke priče prevođeni su na engleski, nemački, ruski, italijanski i bugarski, a roman "Ovce od gipsa" preveden je na nemački. Prema ovom romanu snimljen je film "Svedoci" za čiji je scenario Pavičić dobio Zlatnu arenu u Puli 2003. godine.

Sa Juricom Pavičićem će u KROKODILovom Centru razgovarati Teofil Pančić, a razgovor vodi Ana Pejović.  
 

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..