Šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložba crteža i karikatura, četiri projekcije filmova. Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 8. Beogradski festival evropske književnosti od 25. do 28. juna. Čitaoce na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja. Tokom četiri celovečernja multimedijalna književna programa publika će moći da prati šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, ekskluzivnih gostiju Fetivala, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 8. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd. Povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura posebno će biti predstavljena međunarodna edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot i urednik edicije Gojko Božović.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..